Wees scherp bij de belastingaangifte

Met alert invullen van de belastingaangifte kun je een hoop belasting besparen. Vooral als het gaat om aftrekposten laten mensen regelmatig honderden euro’s belastingvoordeel liggen. Die aftrekposten vult de Belastingdienst niet vooraf voor je in. Om het voordeel te krijgen, moet je zelf actie ondernemen. 

Zorgkosten aftrekken

Zo mag je bijvoorbeeld sommige zorgkosten aftrekken in je aangifte. Dit zijn zogeheten specifieke zorgkosten. Mensen vergeten daarbij nogal eens dat wanneer je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, allerlei kosten gaan meetellen waaraan je niet eens had gedacht. Bijvoorbeeld reiskosten voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes samen kunnen daarbij toch een behoorlijke afstand maken, met een hoge aftrekpost als resultaat. Dit is, als je in zo’n situatie bent, iets om eens goed in te duiken.

Geven aan goede doelen

Als je een bepaald goed doel regelmatig ondersteunt, kun je veel belasting besparen als je de gift vooraf voor 5 jaar vastlegt. Wanneer je liever flexibel bent in je giften kan het belastingvoordeel opleveren om het ene jaar veel en het andere niets te schenken.

Schuiven met je fiscaal partner

Indien je samen met je fiscaal partner aangifte doet, is het handig om het verdeelscherm goed te benutten. In dit verdeelscherm kun je met schuiven – proberen – vrij makkelijk zien hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt. Zonder dat je je daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is.

Vinkje aanzetten

Soms gaat het bij belastingaangiften ook om een vinkje dat vergeten is aan te zetten. Als bijvoorbeeld alleenstaande ouderen niet aanvinken dat ze in aanmerking komen voor een extra heffingskorting op de AOW scheelt dat € 400.

Middelen bij wisselend inkomen

Verdien je het ene jaar veel en het jaar daarop weinig, dan kun je met een ‘verzoek om middeling’ al snel honderden euro’s besparen. Dit is ook echt weer een belastingteruggave waarbij je zelf scherp dient te zijn. Want als je het niet aanvraagt, krijg je hem nooit. De inkomensschommeling moet wel hebben plaatsgevonden in de afgelopen 7 jaar.

Aangiftecheck

Als je je belastingaangifte voor je deze naar de Belastingdienst stuurt nog even wil controleren, kun je bij de Bond voor Belastingbetalers online de Aangiftecheck doen.