Wat te doen met vouchers?

Nog steeds worden door de coronacrisis vlieg- en vakantiereizen, evenementen en sportwedstrijden afgelast. Vaak krijg je dan, indien je tevoren geboekt had, een voucher aangeboden. Een soort waardebon die je later weer kunt inwisselen. Is het verstandig om zo’n waardebon te accepteren?

Het gaat bij het ‘voucherstuwmeer’ niet om kleine bedragen. Naar schatting zijn er in Nederland op dit moment honderdduizenden vouchers in omloop. De totale waarde hiervan wordt tussen de € 5 miljard en € 7 miljard geschat. De reisbranche heeft de meeste vouchers uitstaan, maar ook in de evenementenbranche wordt er veel meer gewerkt.

Wat zijn je rechten bij vouchers?

In de eerste plaats ben je niet verplicht een voucher te accepteren. Je mag je geld terugvragen. Het probleem is alleen dat wanneer iedereen dat doet de uitgevende partij in deze moeilijke tijden een behoorlijk risico op faillissement loopt (overigens blijft ook als je een voucher accepteert je recht op terugbetaling intact).
Wanneer je uit loyaliteit met de uitgevende partij als gunst besluit de voucher toch te accepteren zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten:

  • Ten eerst heb je recht op een dienst die minimaal gelijk(waardig) is aan de dienst die is geannuleerd.
  • Het bedrijf mag bij inwisseling van de voucher niet opnieuw reserverings- en administratiekosten in rekening brengen. Zelfs niet als het bedrijf in de algemene voorwaarden iets anders heeft opgenomen dienaangaande.
  • Verder moet de voucher een redelijke geldigheidsduur hebben, minimaal een jaar.

Restbedrag

Daarnaast zijn er nog wat andere spelregels bij vouchers. Als het je bijvoorbeeld niet lukt het volledige bedrag van de voucher te ‘verbruiken’ of wanneer het je helemaal niet lukt deze in te wisselen, dan moet het restbedrag – zonder dat jij daar achteraan hoeft te gaan – door het bedrijf achteraf binnen een redelijke termijn aan jou worden uitgekeerd.
Ook hoor je je geld terug te krijgen als evenementen zijn verplaatst naar een datum die je niet goed uitkomt.
En wanneer je uitsluitend een aanbetaling hebt gedaan, dien je een voucher te krijgen voor het bedrag dat je aanbetaald hebt.

Risico’s bij accepteren voucher

Natuurlijk zijn er wel wat risico’s als je vouchers accepteert. Er is een kans dat je naar je geld kunt fluiten als het bedrijf failliet gaat. Soms kun je als een bedrijf is aangesloten bij een overkoepelende organisatie – zoals de SGR voor de reisbranche – daar nog terecht bij faillissement van de aanbieder. Als het goed is keert dan de SGR de waarde van je voucher uit.