Verplicht energielabel bottleneck huizenmarkt?

Huiseigenaren die willen verkopen, dreigen maandenlang te moeten wachten tot zij een energielabel kunnen aanvragen. Er is een schreeuwend tekort aan de experts die dit label mogen opstellen. Drie tot vier maanden wachten op een expert die een energielabel kan verstrekken, lijkt de norm te worden. En tot er een energielabel ligt, mag het huis niet in de verkoop.

Tot en met 31 december 2020 was een energielabel regelen nog een ‘eitje. Als huiseigenaar kon je online een energielabel verkrijgen door wat vragen te be-antwoorden en foto’s te uploaden. Ongeveer een kwartiertje werk en een paar euro kosten. Zo’n energielabel is tien jaar geldig.

Energielabel-adviseur

Maar vanaf dit jaar is het allemaal anders. Nu moet een energielabel-adviseur een rapport opstellen. En dan kom je er als huiseigenaar niet meer met een paar euro. Zo’n specialist aan huis die een rapport opstelt en een label
verstrekt kost al snel een paar honderd euro. Maar veel belangrijker, er zijn ook nog eens veel te weinig energielabel-adviseurs. Critici zeggen dat minister Ollongren – van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – deze regeling er veel te snel en ondoordacht doorheen heeft geduwd.

Snel mensen opleiden

De oplossing is nu om heel snel heel veel energielabel-adviseurs op te leiden. Een opleiding die toch al snel enkele maanden duurt. Tot die tijd zullen we het in Nederland moeten doen met te weinig van deze specialisten. En als een huis geen correct energielabel heeft, kan het niet in de verkoop komen. We zullen de komende maanden zien of dit echt een bottleneck gaat worden op de Nederlandse huizenmarkt. Hoe dan ook kan het voor mensen die snel van hun huis afwillen of snel willen verhuizen behoorlijk vervelend worden als je door een schakeltje in het proces – het energielabel – tot maandenlange intentie wordt gedwongen. Want de geluiden ‘uit de huizenmarkt’ zijn dat de wachttijd voor een energielabel-keuring nu al tot drie maanden kan oplopen.