Als je op 1 januari 2020 meer dan € 30.846,- vermogen hebt – dan gaat het onder meer om spaargeld, beleggingen en een vakantiehuis – dan dien je vermogensrendementsheffing te betalen: 0,54% tot 1,60%, afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Belasting betalen is natuurlijk nooit een populair tijdverdrijf, maar vooral bij de vermogensrendementsheffing gaan mensen nog weleens ‘steigeren’. Maar er zijn wel wat mogelijkheden om de vermogensrendementsheffing te drukken. In dit artikel 8 tips.

1. Maak je geld cash

Je kunt je vermogen ‘op papier’ verminderen door extra contant geld op te nemen. Dit jaar is € 534,- cash (of € 1.068,- bij een fiscaal partnerschap) vrijgesteld van vermogensbelasting. Maar zullen sommigen zeggen: cash geld heeft zijn eigen risico’s, zo kan het worden gestolen. Dat is waar, cash is minder safe dan geld op de bank.

2. Je geld in zaken steken die niet meetellen als vermogen

Wil je al langer een schilderij of een ander kunstvoorwerp kopen? Dat kan fiscaal ook handig zijn, omdat je – de waarde van – dat schilderij of kunstvoorwerp niet mee hoeft te nemen in je belastingaangifte. Dit geldt ook voor sieraden, een nieuwe auto, een boot of een nieuwe inboedel. Met de aankoop hiervan kun je nog voor 1 januari 2020 het saldo op je spaarrekening drukken.

3. Huis isoleren en/of zonnepanelen

Met energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of woningisolatie snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen slinkt je vermogen, maar je bespaart ook op je energierekening. Het bedrag dat je steekt in spouwmuurisolatie levert doordat je energierekening lager wordt een jaarlijks rendement op van 11%. Tenminste, dat wordt vaak gezegd. Met zonnepanelen kom je volgens deskundigen op een jaarlijks rendement van circa 6%.

4. Extra aflossen op je hypotheek

Je kunt natuurlijk ook een bedrag van je spaargeld steken in het deels aflossen van je hypotheek (bij een spaarhypotheek extra geld storten in je kapitaalverzekering). Houd wel in de gaten hoeveel je jaarlijks mag aflossen, in verband met een mogelijke aflosboete. Verdisconteer ook de besparing die extra aflossen van je hypotheek (en daarnaast minder vermogensrendementsheffing) biedt in vergelijking met de rendementen die je met beleggen zou kunnen maken.

5. Geld voor groene beleggingen

Je kunt natuurlijk ook voor groene beleggingen kiezen. Dan heb je al gelijk het aantrekkelijke fiscale voordeel te pakken dat de overheid je schenkt.

6. Deel vermogen schenken

Je kunt ook op je vermogensbelasting besparen door een deel van je vermogen te schenken. Zo mag je bijvoorbeeld als ouder aan je kind dit jaar € 5.428,- belastingvrij schenken. Eenmalig mag je trouwens aan je zoon of dochter, als die tussen de 18 en 40 jaar oud is, nog meer belastingvrij schenken: € 26.040,-. Als het geld door hen wordt benut voor een opleiding of een eigen woning, dan gelden nog hogere vrijstellingen. Schenk je aan een ander, dan geldt een vrijstelling van € 2.173,-.

Interessant is dat je ook aandelen mag schenken. Daarbij zijn aandelen waarvan de koers fors is gezakt extra interessant als het om schenken gaat. Omdat de waarde bij schenking laag is, betaal je hierover weinig schenkbelasting, terwijl je kinderen delen in een eventuele toekomstige waardestijging.

7. Aan een goed doel geven

Als je aan een erkend goed doel schenkt, creëer je een fiscale aftrekpost. Ook hier snijdt het mes dus weer aan twee kanten: een goede daad verrichten en je belastingdruk verminderen.

8. Schulden verminderen

Fiscaal gezien mag je van je vermogen eventuele schulden aftrekken. Dit geldt echter niet voor alle schulden. Kortlopende schulden, bedrijfsschulden en belastingschulden (behalve de erfbelasting) mag je fiscaal niet aftrekken. Het is dus handig die nog in 2019 af te lossen. Ze zijn immers niet aftrekbaar, terwijl je er wel rente over betaalt. Bovendien, als je ze aflost, verminder je weer je vermogen.