Pas op voor vakantiereisoplichters

Nu de zomer in Nederland zo tegenvalt, boeken steeds meer Nederlanders een last minute-vakantie. Geweldig natuurlijk, zo’n zonvakantie. Maar zorg er wel voor dat het snelle boeken niet tot vervelende gevolgen leidt. Een boeking van een niet bestaande accommodatie bijvoorbeeld. Door kritisch te zijn bij het boeken kun je veel narigheid voorkomen. Maar waar dien je op te letten?

Ziet de website er werkelijk betrouwbaar uit?

Ook fraudeurs kunnen verleidelijke websites met schitterende aanbiedingen bouwen. Kijk daarom bij een domeinnaam-website hoe lang de site al bestaat.

Zijn de gegevens van de aanbieder waarheidsgetrouw?

Controleer ook de belangrijkste informatie over de reisaanbieder: naam, (email)adres, telefoonnummer, nummer van de Kamer van Koophandel. Op die manier vergroot je alweer sterk de kans dat je achterhaalt of je met een normaal bedrijf hebt te maken en niet met een oplichter.

Check reviews

Je kunt ook uit reviews op verschillende websites een en ander over de waardering voor deze reisaanbieder te weten komen. Misschien zijn er al veel klachten over het bedrijf ingediend. Verder kun je op de website van de politie nagaan of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan. Zo kun je op de politiewebsite zoeken op naam, e-mailadres, rekeningnummer, telefoonnummer en URL.

Reisorganisatie aangesloten bij ANVR of niet?

Raadzaam is ook om te checken of het bedrijf is aangesloten bij de ANVR. Immers, ANVR-leden zijn aangesloten bij het garantiefonds SGR. Als het bedrijf dan failliet mocht gaan, krijg je de aanbetaling voor je pakketreis en geboekte accommodaties vergoed of neemt een andere reisaanbieder de reis over. ANVR-leden respecteren bovendien de uitspraken van de Geschillencommissie Reizen. Daar kun je – als een geschil naar jouw idee niet goed wordt opgepakt – op een laagdrempelige manier een klacht indienen. Bovendien zijn ze aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR), die de kosten bij een calamiteit vergoedt.

Thuiswinkel Waarborg

Ook bij Thuiswinkel Waarborg aangesloten reisorganisaties geven extra zekerheden voor aangesloten webshops. Zo zijn er onder meer eisen aan de website. De prijzen moeten duidelijk zijn, zodat je niet met onverwachte bijkomende kosten wordt opgescheept. Ook zijn de contact- en vestigingsgegevens gecontroleerd. Verder kun je dan terecht bij de Geschillencommissie Thuiswinkel. Thuiswinkel.org staat tot een bedrag van € 10.000,- garant voor nakoming van de uitspraken.

Bestaat de accommodatie wel?

Er zijn genoeg oplichters die mooie foto’s van reisbestemmingen van andere websites kopiëren. Via images.google.com kun je checken of de foto niet elders op het web rondslingert.

Aanbetaling

Wanneer er een aanbetaling of borg moet worden overgemaakt is het raadzaam dat in ieder geval nooit te doen via een geldkantoor als Western Union of MoneyGram. Wees ook extra opmerkzaam als je een forse korting krijgt aangeboden als je snel geld overmaakt.