Vakantiebestemming nu extra duur

De corona-reisbeperkingen worden geleidelijk aan in steeds meer landen opgeheven. We kunnen dus weer reizen en op vakantie gaan! Maar volgens reisboekingssites zal het wel een duurdere vakantie worden dan de afgelopen jaren. Gemiddeld gaan we € 165 extra betalen, zo’n 10% meer dan het ‘normaal’ vóór corona.

Dat is ook wel logisch, er is immers een enorme vraag naar (zon)vakanties. Maar het aanbod is beperkt, met nog lang niet alle landen op ‘code geel’. Ook is er door reisorganisaties vanwege alle onzekerheid nog niet massaal ingekocht, zodat het vakantieaanbod nu extra schaars is. Verder wordt er na alle misère in de reisbranche nog weinig gestunt met prijzen. Voor prijsstunten is momenteel weinig aanleiding, nu veel mensen zozeer snakken naar vakanties dat ze graag bereid zijn wat meer te betalen.

60% duurder

Zo stijgen de prijzen voor ‘pakketreizen’ – waarbij een reisorganisatie meerdere onderdelen van de reis regelt – naar Griekenland zo’n 5%. Reizen naar Spanje zijn nu nog nauwelijks duurder, maar ook daar verwacht de reisbranche de komende tijd hogere prijzen. De uitschieter op dit moment wordt gevormd door Portugal, met gemiddelde prijsstijgingen voor pakketreizen van 60%. Dat komt vooral omdat Portugal al langere tijd positief in het nieuws is als ‘coronaveilig’ land. Reizigers uit vele landen vinden dat natuurlijk aantrekkelijk. Daarnaast speelt uiteraard het mooie weer een grote rol bij de attractiviteit van Portugal als vakantiebestemming.

Stabilisatie

Reisorganisaties verwachten dat de prijzen de komende weken – als de versoepelingen toenemen en de vraag verder stijgt – in eerste instantie verder zullen stijgen. Maar als steeds meer landen echt open zullen gaan en het aanbod van vakantiebestemmingen verder toeneemt, zullen de prijzen gaan stabiliseren.