Topwijnen goedkoper door corona

Niet verbazingwekkend werd tijdens de coronacrisis, met alle lockdowns, vaker thuis een fles wijn opgetrokken. Voor wijndrinkers brengt de coronacrisis nu ook het voordeel dat topwijnen nu veel goedkoper zijn geworden.

Doordat tijdens de lockdowns niet aan de horeca geleverd kon worden, konden importeurs hun premiumwijnen niet kwijt. Zo kost bijvoorbeeld de Arlaux-champagne nu rond de € 40, normaal is dat zo’n € 90 per fles. Maar goede wijn kun je toch laten liggen? Dan kan die nog niet verkochte wijn toch later worden geleverd en misschien zelfs nog meer waard worden?

Geen wijnkelders meer

Maar nee. Voorheen legde je een fles de eerste paar jaar in de kelder, zo kwam de wijn goed ‘op dronk’. Maar de laatste 20 jaar is de techniek van wijn maken veranderd, zeggen kenners van de wijnproductie. Omdat de meeste mensen geen wijnkelder meer hebben, worden de wijnen nu zo geproduceerd dat je 80% tot 90% van de wijn meteen kunt, moet drinken. Dat is dus ook onze manier van consumeren geworden.

Buitenkansjes

Als je nu speurt naar mooie wijnen zul je nog vele buitenkansen tegenkomen, mooie wijnen die veel betaalbaarder zijn dan in normale tijden. Kenners verwachten echter dat de horeca het komende half jaar weer op volle kracht komt en dat dan ook het overschot weer weg is. Dan zullen de prijzen voor mooie wijnen weer stijgen.