Heel veel Nederlanders ontvingen de afgelopen tijd vakantiegeld. Erg fijn natuurlijk om die fantastische vakantie financieel mogelijk te kunnen maken. Maar als je het vakantiegeld niet per se nodig hebt, kan het ook op een slimme wijze op een andere manier worden ingezet. Hieronder enkele tips.

Tip 1: creëer een financiële buffer met je vakantiegeld

Een potje opbouwen voor onvoorziene tegenslagen, zoals geld voor een nieuwe wasmachine als de oude kapot gaat, is altijd slim. Is zo’n potje er nu niet, zet je vakantiegeld dan apart. Om bij onvoorziene, noodzakelijke uitgaven niet in verlegenheid te worden gebracht.

Tip 2: schulden afbetalen

Bij de meeste banken betaal je bij een ‘roodstand’ op je rekening nu circa 9,9% rente per jaar. Bij een debetstand van € 1000 euro ben je dus zomaar per jaar circa € 100 kwijt aan rente. Door het tekort op je betaalrekening aan te vullen, wordt dus per saldo geld bespaard, jaar na jaar. Vooral bij kleine schulden loont het om af te lossen. Want in principe mag je schulden van je vermogen aftrekken in box 3 van de inkomstenbelasting. Hiervoor geldt echter wel een drempel van € 3.000. Alleen als je totale schuld hoger uitpakt, is dit een aftrekpost. Heb je een kleine schuld, dan is het dus extra slim om deze af te lossen, omdat deze alleen maar geld kost.

Tip 3: extra aflossen op je hypotheek

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het mogelijk om deels extra af te lossen op de hypotheek. Hierdoor daalt de schuld en daarmee ook de maandlast. Altijd prettig natuurlijk. Belangrijk is natuurlijk wel om te weten hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Tip 4: je huis isoleren

Een huis dat goed is geïsoleerd heeft een fors lagere energierekening. Om een indicatie te geven: bij een ouder, slecht geïsoleerd huis, levert spouwmuurisolatie hetzelfde rendement op als een spaarrekening met 11% rente, heeft MilieuCentraal uitgerekend. En wat kost spouwmuurisolatie? Voor een eengezinswoning circa € 800 euro. Maar dat betaalt zich met een jaarlijkse besparing van € 260 euro snel uit. Ook investeringen in dak- en vloerisolatie en HR++ glas betalen zich al snel uit.

Tip 5: vervang oude apparaten

Een tip die verwant is aan tip 4. Want veel elektrische apparaten zijn nu een stuk zuiniger dan circa vijftien jaar geleden. Als je nu bijvoorbeeld een koelvries-combinatie van 10 jaar oud vervangt door een nieuw exemplaar van € 400, bespaar je circa € 50 per jaar aan energiekosten, becijfert Milieu Centraal.

Tip 6: schenkingen

Als je het missen kan, valt te overwegen om het vakantiegeld te schenken. Bijvoorbeeld aan je kind. Ouders mogen dit jaar € 5.428 belastingvrij schenken aan hun kind. Geef je het geld aan iemand anders – bijvoorbeeld een vriend – dan mag je € 2.173 belastingvrij schenken. Ook wanneer je aan een goed doel geeft, betaalt de fiscus een beetje mee. Want donaties zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting als ze naar een goed doel gaan dat door de Belastingdienst officieel is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daarbij geldt wel een drempel van € 60. Komen je giften bij elkaar opgeteld boven dit bedrag, dan is elke euro die je extra doneert aftrekbaar.