Terugverdientijd zonnepanelen

Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren. Dat is een behoorlijke investering. Aan de andere kant wordt je energierekening gelijk flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Maar na hoeveel tijd heb je je zonnepanelen nu terugverdiend?

Er zijn verschillende factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden. Zoals:

  • De kostprijs van de zonnepanelen. De ene installatie met zonnepanelen is immers vaak weer anders dan de andere.
  • Kosten van de randapparatuur. Het gaat niet om de kostprijs van de zonnepanelen alleen. Ook de omvormer, consoles, de bekabeling, meetapparatuur en montagesets kosten geld.
  • De kosten van de installatie, tenzij je dit zelf kunt.
  • De actuele stroomprijs.
  • De levensduur van de zonnepanelen, gemiddeld zo’n 25 jaar.

7 tot 8 jaar

Standaard ligt de gemiddelde terugverdientijd rond de 10 jaar. De terugverdientijd kan evenwel nog gedrukt worden door bijvoorbeeld het bestaan van verschillende subsidies. Vaak zijn er voor particulieren gemeentelijke subsidieregelingen. Daarnaast kan je ook nog eens rekenen op een teruggave van 21% BTW. Op deze manier wordt de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen in ieder geval aanzienlijk gedrukt en kan deze worden beperkt tot 7 à 8 jaar.

Rekenvoorbeeld

Om nog even een indicatie te geven, als je 13 zonnepanelen laat installeren voor circa € 6.300 is de kostprijs na teruggave BTW circa € 5.000. Bij een opbrengst van 2.930 kWh per jaar x € 0.22 per kWh bespaar je dan circa € 650 per jaar. Dan is de terugverdientijd ruim 7,5 jaar. Dat kan nog gunstiger zijn als er in jouw gemeente interessante subsidieregelingen zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.