Tandartsverzekering zinvol?

Een gaaf gebit wordt hoog geacht, niet voor niets is de tandartsverzekering de meest gekozen aanvullende verzekering. Toch is zo’n verzekering niet altijd zinvol. Hieronder een aantal overwegingen over de tandartsverzekering.

Kinderen tot 18 jaar zijn hoe dan ook voor tandheelkundige zorg verzekerd, via de basisverzekering. Vanaf 18 jaar moet je zelf zorgdragen voor een tandartsverzekering.

Bij de meest eenvoudige tandartsverzekering worden de controles vergoed en verder circa 75% tot 80% van de overige kosten, met een maximum van € 250. Zo’n verzekering kost tussen de € 10 en de € 15 per maand, € 120 tot € 180 per jaar.

Tandartsverzekering, haal je het eruit?

Als je een behoorlijk gaaf gebit hebt, dan ben je voor twee halfjaarlijkse controles ongeveer € 46 per controle kwijt. Een tandartsverzekering heeft dan niet veel zin. En mocht je na een aantal jaren alsnog een gaatje krijgen, dan heb je de kosten voor het vullen er al uit door de premie die je hebt uitgespaard.

Wanneer je jaarlijks wat meer verrichtingen laat doen – zoals je gebit eens per jaar echt goed laten reinigen, of een röntgenfoto laten maken van wat zwakkere plek in je gebit -, dan haal je je verzekering er in de meeste gevallen wel uit. Je bent dan circa €  30 tot € 50 voordeliger uit met een tandartsverzekering.

Ingewikkelder ingrepen

Als je verwacht dat het het komende jaar ingewikkelder verrichtingen aan je gebit nodig zijn – bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling, een kroon of een brug -, dan wordt een verzekering interessanter. Want een wortelkanaalbehandeling kost tussen de € 300 en € 500, een kroon tussen de € 400 en € 600 en een brug circa € 800. In dat geval verdien je de premie van de goedkoopste polis direct terug, al zal je ook een deel moeten bijbetalen omdat je de kosten niet volledig krijgt vergoed.

Duurdere verzekering

Je kunt ook een duurdere verzekering nemen, met meer dekking. Dan krijg je wel vaak te maken met medische selectie, zodat de verzekeraar de risico’s kan inschatten. De verzekeraar kan bijvoorbeeld vragen om een verklaring van de tandarts over de status van je gebit. Je kunt ook worden afgewezen door de verzekeraar, waardoor je bent aangewezen op een polis met een beperkte dekking.

In  zijn algemeenheid geldt dat wanneer je verwacht een dure behandeling te moeten ondergaan een tandartsverzekering is aan te bevelen. Heb je een gezond gebit, dan kun je de tandarts beter uit eigen zak betalen.

Kinderen en orthodontie

Als je kinderen hebt, is een aanvullende tandartsverzekering toch aan te bevelen, ook al is veel tandheelkundige zorg gratis voor kinderen tot 18 jaar. Echter, orthodontie wordt niet vergoed. Dus als het er naar uitziet dat je kind een beugel nodig heeft, dan is een aanvullende verzekering die ook orthodontie dekt aan te bevelen. Let dan goed op bij welke verzekeraar je die aanvullende verzekering afsluit, want de kosten en dekking voor orthodontie lopen behoorlijk uiteen.