Sparen in de verschillende levensfases

Niemand zal willen ontkennen dat het leven fases kent, perioden die zich onderscheiden van elkaar. Vaak gaan die fases, min of meer, gelijk op met de leeftijd. Bij iedere levensfase hoort een andere dynamiek, andere wensen, noodzakelijkheden. De financiën spelen daarbij uiteraard ook een rol. Ook je spaargedrag, of ‘spaarnoodzaak’, wordt beïnvloed door je levensfase. Want als je leven verandert, veranderen tevens wensen, kosten, spaardoelen. Daarom in dit artikel: sparen in de verschillende levensfases.

Je eerste baan en leren budgetteren

Als je net aan je eerste baan bent begonnen, heb je waarschijnlijk opeens een stuk meer geld dan voorheen. Erg fijn natuurlijk.

Wat meer overzicht over de financiën is meer dan handig in deze fase. Als je om te beginnen eens je nettosalaris en je vaste lasten in een overzicht zet. Dan zie je waarschijnlijk ook dat je veel meer geld overhoudt dan toen je nog een bijbaantje had. Slim is om aan de hand van het ‘overschot’ dat je iedere maand hebt een vast bedrag naar een spaarrekening over te boeken. Met automatische incasso! Helemaal slim is om ook gelijk een spaardoel te formuleren, dan wordt het sparen nog leuker en urgenter. Leer jezelf ook aan om muntgeld dat je ’s avonds in je zak of portemonnee hebt in een spaarpotje te doen.

Beleggen biedt extra kansen

Je kunt ook iedere maand geld inleggen om te beleggen. Juist omdat je nog een lange beleggingshorizon hebt, is beleggen een extra goed idee. Omdat je dan alle tijd hebt om een minder beursjaar te compenseren met goede beursjaren. Immers, op de langere duur is het rendement van beleggen nu eenmaal een stuk beter dan van sparen.

Het eerste huis

Als je je eerste huis hebt gekocht, is dat een bijzonder moment. Slim is nu om een tweede betaalrekening te regelen. Iedere maand worden vanaf deze rekening middels automatische incasso’s (regel dat zo snel mogelijk) al je vaste lasten betaald. Je vraagt ook geen betaalpasje aan voor deze rekening. Dit alles geeft overzicht en rust.

Je andere rekening is er dan natuurlijk wel eentje met een betaalpas. Deze rekening is voor de uitgaven.

Besparen met boodschappenlijstje

Het klinkt wat betuttelend, maar een boodschappenlijstje dwingt je gewoonweg om verstandig met je uitgaven om te gaan. In de praktijk blijkt namelijk dat zo’n eenvoudig boodschappenlijstje de kosten doorgaans met 25% drukt.

Spaar voor onderhoud aan je woning

Als je in een VVE ‘zit’ is het niet echt nodig, maar als je zelf voor het onderhoud van je huis dient zorg te dragen, is het wel zeer verstandig een eigen potje te creëren. Vereniging Eigen Huis vindt dat je dan rond de € 200 en € 300 per maand zou moeten opzijzetten. Hoewel dat natuurlijk sterk afhangt van het bouwjaar en de staat van je huis.

Sparen voor de kinderen

Kinderen zijn ‘duur’, dat is nu eenmaal zo. Begin gelijk als ze geboren zijn voor ze te sparen of beleggen. Iedere maand een vast bedrag. Later zie je wel waarvoor je het in verband met de kinderen aanwendt. Dat kan voor een studie zijn, of een grote uitgave voor hen. Het leuke en stimulerende is hoe dan ook: je spaardoel zit gewoon bij je aan tafel.

Wees niet sentimenteel

En om de kosten weer wat te drukken, wees niet sentimenteel. Je kinderen zijn uit hun kleding gegroeid? Het speelgoed ligt al tijden te verstoffen? Bedje te klein geworden? Hup, weg ermee en zet het op Marktplaats. Op die manier ruim je en je huis op en krijg je er nog wat extra geld voor ook.

‘Ze’ zijn de deur weer uit

Als je kinderen het huis uit zijn en hun eerste baan hebben, wordt het leven financieel weer ruimer. Ze eten immers niet meer vaak mee, jullie financiële bijdragen aan de studie zijn niet meer nodig. Bereken wat je nu niet meer maandelijks financieel bijdraagt voor de kinderen en zet dat bedrag gedisciplineerd, maandelijks ook, opzij. Immers, je was toch al gewend het uit te geven.

Onderzoek ook je uitgaven

Nu de kinderen het huis uit zijn, kun je ook met andere ogen naar allerlei zaken kijken. Is bijvoorbeeld die grote auto nog nodig, nu je kinderen er niet meer in zitten? Zijn alle verzekeringen nog vereist? Met het schrappen van kosten, word je financiële ruimte groter. Handig, misschien ook om meer geld voor later te hebben.

En check je pensioen

Onderzoek nu ook hoe het er voor staat me je pensioen. Bouw je wel genoeg op? Bij Pensioenoverzicht kun je dat nagaan. Bouw je te weinig op? Ga dan eens praten met een financieel specialist. Is sparen voldoende om tot een aanvaardbaar aanvullend pensioen te komen of is beleggen de aangewezen route?