Regelingen voor thuiswerkers

Door de coronacrisis is thuiswerken bij veel bedrijven noodzakelijk geworden. De verwachting is nu zelfs dat er een soort omwenteling zal komen, met veel meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, voor thuiswerken. Hoe zit het met allerlei financiële en fiscale regelingen voor thuiswerkers?

Wanneer je als werknemer minimaal twee uur per week vanuit huis werkt met een computer of laptop is je werkgever verplicht om een thuiswerkplek te creëren die ergonomisch verantwoord is en aan de Arbowet voldoet. Dat kan op verschillende manieren worden ingevuld. Er kan een vergoeding worden geboden voor bureaustoel, verlichting en dergelijke. Maar de werkgever heeft ook de keuze om de thuiswerkplek voor de werknemer in te richten. Een werkplek moet daarbij wel aan een aantal – ergonomische – regels voldoen. Indien je werkgever hierin tekort schiet dan kan deze zelfs aansprakelijk worden gehouden voor eventuele letselschade.

Communicatiemiddelen

Gebruik je een communicatiemiddel, zoals een telefoon, zakelijk voor 10% of meer? Dan mag de werkgever de kosten hiervoor – fiscaal onbelast – vergoeden. Het zal van de CAO waaronder je werkgever valt afhangen hoe hier meer wordt omgegaan. Gebruik je je eigen computer op de thuiswerkplek ? Dan kan je werkgever dit apparaat vergoeden.

Flexkantoor kan ook

Maar wat als je geen ruimte hebt voor een thuiswerkplek en je mag simpelweg niet naar kantoor komen, zoals nu in de coronatijd. Dan kan de werkgever ook een flexkantoorruimte ter beschikking stellen. Deze ruimte moet dan weer voldoen aan alle Arbo-eisen en je werkgever betaalt een bedrag per dag, week of maand voor het gebruik van de ruimte.

Reiskostenvergoeding

Als je werkgever een vaste reiskostenvergoeding aan je betaalt, dan mag hij deze vergoeding onbelast blijven betalen zolang de corona-crisismaatregelen gelden. Gedurende die periode mag de werkgever uitgaan van het reispatroon waarop de vergoeding gebaseerd is. Als je een vaste kosten- en/of representatiekostenvergoeding ontvangt, gelden dezelfde regels als bij een vaste reiskostenvergoeding.

Auto van de zaak

De auto van de zaak staat tijdens de coronacrisis nog ter beschikking. Over deze periode moet ook gewoon de bijtelling worden toepast. In welk geval hoeft geen bijtelling plaats te vinden? Als je als werknemer bewijst dat de auto niet is gebruikt of de auto niet ter beschikking stond. Bijvoorbeeld door de auto bij de werkgever (of leasemaatschappij) achter slot en grendel te zetten en de kilometerstand te noteren (maak een foto!).