Nederlanders in problemen bij aflossingsvrije hypotheek
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwacht dat tienduizenden Nederlandse huishoudens het risico lopen gedwongen te moeten verhuizen als hun aflossingsvrije hypotheek afloopt.
Veel aflossingsvrije hypotheken lopen rond 2035 af en dan eist de hypotheekverstrekker de hoofdsom op of moet opnieuw een lening worden afgesloten. Het probleem is dat veel huizenbezitters dan een lager inkomen hebben, omdat ze met pensioen zijn gegaan. Ook nemen vaak de netto hypotheeklasten toe, omdat het recht op hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt. Op de circa 3 miljoen Nederlanders die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten – waarbij je tijdens de looptijd van de hypotheek niets aflost maar alleen de rente betaalt – lijkt die 78.000 misschien niet zoveel, maar in dat aantal kan nog oplopen de komende jaren.
Huis gedwongen verkopen
Volgens AFM zullen circa 157.000 huishoudens onvoldoende financiële middelen hebben als zij hun aflossingsvrije hypotheek straks opnieuw willen financieren met een annuïtaire lening, ofwel een hypotheek waarbij je stapsgewijs aflost. Voor ongeveer de helft van hen, circa 78.000 huizenbezitters, zullen de problemen naar verwachting zo groot worden dat zij waarschijnlijk het huis dienen te verkopen om de openstaande schuld af te lossen. Als we ook nog een recessie of flinke rentestijging voor de kiezen krijgen, neemt de groep van Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek die in de problemen komt, nog weer met tienduizenden toe.
Maatregelen nemen
Gelukkig is er nog wel wat tijd voor huizenbezitters om maatregelen te nemen en zo te voorkomen dat ze straks hun huis uit worden gezet. Het meest simpele is om nu alvast extra af te lossen op de hypotheek. Ook kunnen huiseigenaren iedere maand wat geld opzij leggen en hiermee sparen of beleggen. Een andere mogelijkheid is om als de rentevaste periode afloopt – en je het geluk hebt dat de rente omlaag gaat – met de extra financiële ruimte te gaan sparen of beleggen, of af te lossen. Ook kan ervoor worden gekozen de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een annuïtaire variant, waarbij je wel elke maand een beetje aflost en zo kapitaal opbouwt.