Flinke verschillen zorgpremies in 2022

De premies en voorwaarden voor de zorgverzekering voor volgend jaar zijn bekend. En de premies van zorgverzekeringen lopen in 2022 verder uiteen dan in voorgaande jaren. Zo is het prijsverschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering met het standaard eigen risico van € 385 op jaarbasis € 500. Er valt dus echt wat te kiezen in 2022.

Prijsverschil basisverzekering
Bij ZieZo van Zilveren Kruis is volgend jaar de goedkoopste zorgverzekering te vinden: € 108,25 per maand voor een basispolis met een eigen risico van € 385. Verzekeringsmaatschappij a.s.r. is de duurste in 2022. Hier komt de basispremie uit op € 152,90 per maand, eveneens bij een eigen risico van € 385. Tussen de goedkoopste en duurste basis-zorgverzekering kom je dan in 2022 tot een onderling verschil van € 535,80 op jaarbasis.

Hoe komt dat verschil?
Beide basisverzekeringen dekken in principe exact dezelfde zorg uit het basispakket. Dat heeft de overheid zo bepaald. Waarom is dan het prijsverschil tussen de twee zorgverzekeringen zo groot? Onder meer omdat je bij duurdere verzekeringen een restitutiepolis hebt met vrije keuze uit zorgaanbieders Bij de goedkopere polissen gaat het vaak om een online naturapolis (met beperkte zorgkeuze).

Aanvullende verzekering
De meeste Nederlanders kiezen, naast de verplichte basisverzekering, ook voor een aanvullend pakket, bijvoorbeeld met dekking voor fysiotherapie, mondzorg, alternatieve geneeswijzen, kraamzorg of orthodontie. Wanneer ook deze wensen worden meegenomen in de vergelijking valt er zelfs nog meer te besparen. Het loont dit jaar dus zeker om zorgverzekeringen te vergelijken.