Ieder jaar geeft het weer flinke commotie. Wat zullen de zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn? Vergelijken voor volgend jaar wordt nu nog slimmer. Immers, voor veel verzekerden worden de zorgpremies duurder, omdat de collectiviteitskorting wordt ingeperkt. Waar moet je op letten?
Uiterlijk 12 november dit jaar moeten alle verzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. Je hebt dan nog tot 1 januari de tijd om je huidige verzekering op te zeggen en tot 1 februari om een nieuwe polis af te sluiten. Waar moet je op letten?
1. Premie zorgverzekering
Natuurlijk is het altijd slim om premies te vergelijken. De verwachting is bovendien dat door het inperken van de collectiviteitskorting de verschillen tussen de duurste en goedkoopste polis volgend jaar zullen oplopen. Dit jaar was volgens Zorgwijzer.nl het verschil tussen de goedkoopste en duurste basispolis circa € 400,- jaarbasis. Toch een bedrag waarvoor het de moeite loont een vergelijkingscheck te doen.
Bij de aanvullende verzekeringen zijn de premieverschillen nog forser. Deze polissen laten zich wel lastiger vergelijken, omdat de dekkingen flink uiteen lopen. De maximale kortingen bij aanvullende- en tandartsverzekeringen blijven in 2020 overigens hetzelfde. Een collectieve verzekering kan voor deze verzekeringen mogelijk interessant zijn.
2. Eigen risico zorgverzekering
Eigen risico betaal je tegenwoordig voor vrijwel alle zorg. Behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg, wijkverpleging en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorg- en tandartskosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.
Als het om de kosten gaat valt er volgend jaar niets te kiezen bij het eigen risico, die blijven € 385,-. Je kunt wel zelf besluiten een hoger eigen risico te nemen, bovenop het verplichte eigen risico. Dat kan premiekorting opleveren. Uiteraard loont dit alleen als je nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. En dat laat zich niet 100% voorspellen. Bedenk daarom: met één bezoekje aan de specialist ben je het premievoordeel al snel kwijt.
3. Soort verzekeringspolis
Zorgverzekeraars bieden nogal eens verschillende soorten polissen aan: natura-, restitutie-, combinatie- en budgetverzekeringen. Daar kan ook een ander prijskaartje aan hangen. Bedenk van tevoren welke soort verzekering het beste bij je past.
Bij een naturapolis is alle zorg gedekt met partijen waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. De zorgverlener wordt door de verzekeraar rechtstreeks betaald. Je krijgt dan ook geen rekening toegestuurd. Als je alsnog gebruik wil maken van niet-gecontracteerde zorgverleners moet je wel een deel van de kosten, 10 tot 25%, zelf betalen.
Een budgetpolis is eigenlijk een uitgeklede naturaverzekering. Het aantal gecontracteerde zorgverleners is beperkt. Ook krijg je meestal wat minder service en verloopt het contact met de verzekeraar veelal online.
Met een restitutiepolis kun je zelf bepalen welke zorgverlener je kiest. Je krijgt dan een marktconform tarief vergoed. Je dient echter wel de rekening eerst voor te schieten
4. Dekking die wordt geboden
De dekking voor de basispolis is overal gelijk. Bij aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen zijn er echter zowel in premie als geboden dekking grote verschillen. Bekijk daarom de premie en de dekking altijd in samenhang. Waarom zou je bijvoorbeeld als 25-jarige moeten meebetalen voor een griepprik? Of als zestiger aan de orthodontist? Kies daarom een aanvullend pakket dat bij je past en dat naar jouw inschatting niet te weinig of teveel dekt.