Pensioentips voor zzp’ers

Zoals iedereen heb je natuurlijk ook als zzp’er na je pensionering recht op AOW. Maar als je meer inkomen wil na je pensioen moet je dat zelf regelen. In dit artikel enkele tips over pensioen voor zzp’ers.

Des te eerder je begint, des te meer je opbouwt

Een beetje een open deur, maar toch, begin nog deze maand met geld opzij zetten voor later. Er zijn allerlei sites waar je kan uitrekenen hoe hoog je uitkering straks zal zijn als je nu een keer per maand of per jaar een bepaald bedrag opzij zet.

Belastingvoordelen bij pensioensparen

Het mooie in Nederland is dat wanneer je spaart voor je pensioen je ook gebruik kunt maken van belastingvoordelen. Het bedrag dat je in je pensioenopbouw stopt, is aftrekbaar. Je krijgt een deel van het geld terug als je aangifte van inkomstenbelasting doet. Bovendien telt het bedrag dat in je pensioenpot zit niet mee als vermogen in box 3. Je betaalt daarom ook geen belasting over de waarde van het pensioenpotje. Wanneer je met werken stopt en je pensioen start, betaal je wel belasting over het bedrag dat je ontvangt. Maar dan vaak tegen een lager belastingtarief.

Banksparen of een lijfrente

Die belastingvoordelen krijg je uitsluitend wanneer je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo dien je je geld te stoppen in een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Je kunt jaarlijks een maximumbedrag met belastingvoordeel opzij zetten, de zogeheten jaarruimte. Hiervoor kun je terecht bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Je kunt eenmalig een bedrag of met regelmaat een bedrag in je pensioenpotje stoppen. Als je met pensioen gaat, koop je met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen.

De oudedagsreserve

Daarnaast kun je gebruik maken van de oudedagsreserve. Daarbij reserveer je een deel van je winst uit onderneming voor je pensioen. Omdat dit bedrag afgaat van je inkomen, betaal je er nu geen belasting over. Overigens stelt de Belastingdienst geen aanvullende eisen ten aanzien van wat je nu met dat potje geld doet. Je kunt bijvoorbeeld de oudedagsreserve ook investeren in je bedrijf.