Hackgroepen proberen informatie te ontfutselen van overheden en gezondheidsorganisaties en internetcriminelen proberen ons geld te ontfutselen.
Sinds de coronacrisis is er een verdubbeling van het aantal online aanvallen. Zo probeerde deze maand een groep Zuid-Koreaanse hackers met de naam DarkHotel online bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO binnen te dringen. Deze hackers zouden worden aangestuurd door de Zuid-Koreaanse overheid. Het land zou op deze manier trachten extra informatie over de verspreiding van het virus te verkrijgen.
Gijzelsoftware ziekenhuizen
Ook krijgen ziekenhuizen nu nog vaker dan voorheen te maken met gijzelsoftware. Een ziekenhuis in de stad Brno in Tsjechië, dat test op Covid19, leed sinds begin maart onder de gevolgen van een aanval. Door de aanval was het onmogelijk om labuitslagen naar centrale databases te sturen. Het ziekenhuis zou uiteindelijk losgeld aan de aanvallers hebben betaald.
Phishing
Professionele hackers richten bovendien hun pijlen de laatste tijd met opzet ook op de landen die het zwaarst zijn getroffen, zoals Italië. In de hoop dat door alle zorgen over en concentratie op de zieken de aandacht verslapt als het gaat om phishingmails. Zo kregen veel Italianen een Word-document waarin aanbevelingen staan om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Wanneer men echter op het document klikt, wordt zogeheten Trickbot malware geïnstalleerd. De malware probeert vervolgens de inloggegevens voor onlinebankieren te achterhalen.
Pas ook op in Nederland
Ook in ons land gaan veel phishingberichten de ronde. Zo kregen klanten van de Rabobank een phishingbericht. In de e-mail – die heel slim grotendeels overeenkomt met een pagina op de website van de Rabobank – wordt ontvangers gevraagd om op een link te klikken om een nieuwe ‘antibacteriële’ bankpas aan te vragen. Je raadt het al, de opzet is natuurlijk om gegevens van Rabobank-klanten buit te maken.
Wees daarom juist nu extra alert op internetcriminelen.