De lage rente heeft zo zijn nadelen, bijvoorbeeld als het gaat om je pensioenopbouw bij een pensioenfonds. Maar er zijn ook voordelen. Vooral huizenbezitters waarbij de afgelopen jaren de rentevaste periode afliep, konden profiteren van de lage rente. Maar als je hypotheek nog langer loopt, heeft het dan ook zin om je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente? Hieronder 5 vragen over het oversluiten van je hypotheek.

1. Hoe gaat oversluiten in zijn werk?

Het principe is simpel: je sluit een nieuwe hypotheek af met een lagere rente. Met deze hypotheek, deze geldsom, los je je bestaande hypotheek af. En door de lagere rente dalen je maandlasten. Maar er zijn wel wat zaken die oplettendheid vereisen voordat je gaat oversluiten. Kies daarom zeker als het om het oversluiten van je hypotheek gaat een goede adviseur.

2. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten?

Boeterente is het eerste waar je oplettend over dient te zijn. Want doorgaans dien je een boeterente te betalen aan je bank als je je bestaande hypotheek aflost. Verder moet je er rekening mee houden dat de lage rente gevolgen kan hebben voor je spaarbedrag of aflosbedrag, dat wordt bij vraag 4 verder uitgelegd.

3. Hoe hoog is de boeterente?

Bij de berekening van de boeterente onderzoekt de bank met name het verschil tussen de rente die jij betaalt en de hoogte van de huidige hypotheekrente. Het verschil daartussen bepaalt voor een groot deel je boete.

4. Maar hoe zit het dan met het spaarbedrag of aflosbedrag?

Het voordeel van het oversluiten van je hypotheek kan beperkt zijn bij een (bank)spaarhypotheek, lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek. Immers, bij deze hypotheekvormen bestaat een deel van de maandlasten uit een spaarbedrag of aflosbedrag. De hoogte van het spaarbedrag of aflosbedrag is namelijk ook afhankelijk van de rente. Als je rente omlaag gaat, betaal je een hoger spaar- of aflosbedrag. Dit is dus iets om goed op te letten als je oversluiten overweegt en een (bank)spaarhypotheek, lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek hebt.

5. Heeft oversluiten dan wel zin?

Je moet natuurlijk zelf de overweging en berekening maken om uit te vinden of je er met oversluiten uiteindelijk financieel op vooruit gaat. Je gaat in ieder geval nu meteen een lagere rente per maand betalen. Daarnaast zet je je hypotheekrente als je oversluit waarschijnlijk voor een langere periode vast. Dat geeft zekerheid, want je weet dan voor een langere tijd hoeveel je elke maand moet betalen. Als je bovendien verwacht dat de hypotheekrente op termijn weer gaat stijgen, kan oversluiten tegen een lagere rente extra aantrekkelijk zijn.