Overbieden norm huizenmarkt

Het merendeel van de huizenkopers in Nederland biedt boven de vraagprijs. Je zou kunnen zeggen dat in de nog altijd overspannen huizenmarkt overbieden inmiddels zelfs de norm is geworden, de standaard.

Zo werd in de eerste maanden van 2021 bij maar liefst 62% van de te koop staande woningen boven de vraagprijs geboden. Overbieden neemt ook een steeds grotere vlucht. Als we een vergelijking met 2020 maken, zie je dat in dat jaar bij de helft van de verkocht woningen werd overboden.

Prijscategorie

Hoe gretig potentiële kopers tegen elkaar opbieden, hangt wel samen met de prijscategorie van het huis. Bij woningen tussen de € 200.000 en € 300.000 is dit jaar al 75% van de biedingen boven de vraagprijs. Maar zelfs bij huizen boven de 1 € 1.000.000 wordt nog altijd in 13% van de gevallen overboden.

Gevaren overbieden

Gevolg van de huidige ‘huizengekte’ is dat kopers tijdens de huizenjacht toch voor een hogere hypotheek gaan. Dat kan tot problemen leiden. Maar het is natuurlijk voor iedere – potentiële – koper een lastige afweging: bij te laag bieden krijg je het verlangde huis niet, maar als je rond je maximumbudget biedt, kan het leven financieel de komende jaren wel erg krap worden.