Ouderen kiezen steeds vaker voor de zon

Door de al jaren lage rente en de in samenhang daarmee fors opgelopen huizenprijzen is er een nieuwe situatie ontstaan voor met name wat oudere huizenbezitters. Want vijftigers en zestigers hebben vaak grotere woningen, die bovendien nogal eens vrij van hypotheek zijn en daarnaast vaak een fors bedrag opbrengen bij verkoop. Waardoor er veel mogelijkheden ontstaan.

Jarenlang was de klacht dat ouderen die in grote koophuizen wonen, kinderen uitgevlogen, eigenlijk de doorstroming op de woningmarkt belemmeren. Want als ze hun gezinswoning zouden verkopen en vervolgens ergens een appartement aanschaffen, zou de doorstroming op de woningmarkt beter op gang komen. Maar veel ouderen bleven zitten waar ze zaten, ook omdat er geen geschikte woningen voor ouderen waren. Inmiddels lijkt er een kentering gaande.

Verbaasd door opbrengst huis

Er zijn namelijk steeds meer signalen dat ouderen nu zoveel geld voor hun huis kunnen krijgen dat ze wel degelijk de stap zetten tot verkoop. Een voorbeeld is een stel uit Zeist dat recent hun rijtjeshuis verkocht voor € 1,3 miljoen. Zij waren eigenlijk heel verbaasd dat hun huis – dat ze ooit nog in de ‘guldentijd’ hadden gekocht en dat helemaal vrij van hypotheek was – zo veel opbracht. Van de opbrengst kochten ze een villa aan de Costa Blanca en een klein appartement in Rotterdam, waar een van hen vandaan komt.

Warm land

En dit stel is niet het enige voorbeeld van een oudere Nederlander die door de gestegen huizenprijzen nu wel degelijk een soortgelijke stap zet. Het huis verkopen en van de opbrengst een woonplek in een warm land kopen en daarnaast een klein appartement voor wanneer men in Nederland is.