Nieuwsarchief

8 alternatieven voor je spaargeld

Lang, lang geleden was sparen een mooie en risicoloze manier om vermogen op te bouwen. Inmiddels levert spaargeld vrijwel niets meer op. Sterker nog, door de historisch lage spaarrente in combinatie met de relatief hoge fictieve fiscale rendementsheffing in box 3, houd je je vermogen niet eens op peil als je spaart. Vele Nederlanders zijn daarom op zoek naar alternatieven voor sparen. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij.

VEH pleit voor eenduidige corona-aanpak

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft onderzoek gedaan naar de situatie van huiseigenaren tijdens de coronacrisis. Daaruit blijkt dat huiseigenaren zich steeds meer zorgen maken over hun financiële situatie. Vooral zelfstandigen zijn in toenemende mate bevreesd dat dat zij hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Maar de banken en andere hypotheekverstrekkers hebben nog geen eenduidige aanpak voor huiseigenaren die het nu lastig hebben.

Je pensioen en de coronacrisis

Door de effecten van de coronacrisis op de beurskoersen zijn de zogeheten dekkingsgraden van pensioenfondsen fors gedaald. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is nu rond de 85%. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor je pensioen?

Nu een huis kopen? Let dan hier op.

Door de effecten van de coronacrisis op de beurskoersen zijn de zogeheten dekkingsgraden van pensioenfondsen fors gedaald. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is nu rond de 85%. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor je pensioen?

Geboekte vakantie gaat niet door vanwege corona. Wat nu?

Veel Nederlanders zullen al vakantie-accommodatie of vakantiereizen hebben geboekt voordat de coronacrisis toesloeg. Het is nu natuurlijk heel goed mogelijk dat deze vakanties door beperkende maatregelen van landen, zoals inreisverboden, niet doorgaan. Wat zijn in dat geval je rechten? Moet je bijvoorbeeld vouchers accepteren?

‘Coronaproblemen’ met je hypotheek?

Er zijn gelukkig nog veel Nederlanders bij wie het salaris gewoon doorloopt. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg landgenoten die in de financiële problemen zijn gekomen. Mocht het nu zo zijn dat de betalingen van de hypotheek van je huis in gevaar komen, dan in dit artikel enkele praktische tips.

Particuliere beleggers storten zich op aandelen

De aandelenbeurzen zijn na de forse koersval als gevolg van de coronacrisis flink opgeveerd. Het opvallende is dat deze keer particuliere beleggers het voortouw lijken te nemen bij het herstel op de beurzen.

Vermogensbelasting, 6 punten om op te letten

Vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen, misschien een vakantiehuis en daarnaast nog andere vormen van vermogen, allemaal belast in box 3. Over de waarde moet vermogensbelasting worden betaald. Net als bij de inkomstenbelasting gelden er belastingschijven. Hogere vermogens betalen relatief meer. En er is voor iedereen vrijstelling van € 30.360,- vermogen per persoon. In dit artikel wijzen we je op foutjes die vaak bij de aangifte van vermogen worden gemaakt. Foutjes waardoor je mogelijk teveel betaalt.

Hypotheekrente en de huizenprijzen

De economie wordt nu natuurlijk enorm beïnvloed door de coronacrisis. Hoe pakt dit uit voor de hypotheekrente en de huizenprijzen?

Geldzorgen door coronacrisis? Er is veel hulp

Veel Nederlanders maken zich zorgen over hun financiële situatie. Logisch, het economisch leven ligt voor een belangrijk deel stil. Je zal maar zzp-er zijn in een sector waar nu weinig of niets gebeurt. Of een bedrijf hebben dat in zwaar weer verkeert. Of bij een bedrijf werken dat het moeilijk heeft.

Is jouw rendement wel goed?

Bouw je bovenop je AOW en het werkgeverspensioen extra kapitaal op voor later? Dat is prima. Maar is het rendement wel goed?

Pas juist nu op voor phishing mails

Hackgroepen proberen informatie te ontfutselen van overheden en gezondheidsorganisaties en internetcriminelen proberen ons geld te ontfutselen. Sinds de coronacrisis is er een verdubbeling van het aantal online aanvallen.

Hypotheekrente lang vastzetten slim?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een lange rentevaste periode van 20 tot wel 30 jaar. Begrijpelijk, want de hypotheekrente staat historisch laag. En door de rente langere tijd vast te zetten, heb je jarenlang de zekerheid van lage rentelasten.

Tijdens crisis financiële hulp vanuit de overheid

De huidige crisis hakt er natuurlijk fors in. Zeker ook bij de vele kleine ondernemers en zzp’ers in Nederland. Het kabinet heeft besloten om alleen al de komende 3 maanden € 10 tot € 20 miljard beschikbaar te stellen om ondernemers te ondersteunen. Hieronder een korte, concrete samenvatting van dit steunpakket.

1 op de 5 betaalt teveel belasting

Eén op de vijf burgers betaalt volgens de Bond voor Belastingbetalers – ja, die Bond bestaat echt – onnodig te veel inkomstenbelasting. In totaal kunnen we als individuele Nederlanders jaarlijks minstens € 168 miljoen besparen aan belasting. Mits we dan wel onze aangifte correct invullen.

Hypotheek opschorten tijdens corona-crisis?

Steeds meer grote banken willen hun klanten helpen, als zij door de huidige crisis hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Het is nog niet geheel duidelijk hoe de hulp eruit zal zien, maar dat er wat te gebeuren staat is zeker.

Meer hypotheek

Overweeg je een huis te kopen? Hoeveel kun je dan lenen? Omdat in het verleden er onwenselijke situaties ontstonden met huizenkopers die boven hun macht grepen met te hoge hypotheken, is de maximale hypotheek inmiddels verlaagd naar 100% van de woningwaarde. Tweeverdieners kunnen in 2020 wel meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen.

Pensioenpremies omhoog

Wouter Koolmees van Sociale Zaken had nog zo de pensioenfondsen gevraagd om de premies dit jaar niet te verhogen. Maar bij de helft van de 48 Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen wordt de pensioenpremie dit jaar – licht – verhoogd. Volgend jaar zullen echter sommige pensioenfondsen de premies fors verhogen.

Hoe zit het met het oversluiten van je hypotheek?

De lage rente heeft zo zijn nadelen, bijvoorbeeld als het gaat om je pensioenopbouw bij een pensioenfonds. Maar er zijn ook voordelen. Vooral huizenbezitters waarbij de afgelopen jaren de rentevaste periode afliep, konden profiteren van de lage rente. Maar als je hypotheek nog langer loopt, heeft het dan ook zin om je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente? 5 vragen over het oversluiten van je hypotheek

Auto-inbraak. Wat is er wel en niet verzekerd?

Bij een autoverzekering draait het om de dekking: volledig casco (allrisk), beperkt casco (WA+), of alleen WA. Soms valt er meer onder de autoverzekering dan je dacht. Ga daarom de voorwaarden van je autoverzekering nog eens na. Daarnaast kan ook je inboedelverzekering nuttig zijn bij inbraak in de auto.

10 financiële tips

Wat heb je in jouw omgeving gehoord qua goede voornemens? Vast wel iets over minder eten en drinken. Stoppen met roken is natuurlijk ook een klassiek goed voornemen. Wat dacht je van 10 goede voornemens waarmee je je financiën dit jaar echt een boost geeft?

Beleggen in aandelen. Voor wie geschikt?

Nu de spaarrente steeds verder daalt, stappen meer en meer mensen over naar beleggen in aandelen. Waar moet je op letten als je voor het eerst gaat beleggen in aandelen?

ABN Amro naar 0% spaarrente. Hoe maak je nog rendement?

ABN Amro verlaagde onlangs als eerste Nederlandse grootbank de rente naar 0%. Zijn er nog manieren om je geld te laten renderen? In dit artikel enkele alternatieven waarvoor vaak wordt gekozen.

Fiscale en financiële zaken dit jaar zijn gewijzigd

Dit jaar zijn veel fiscale en financiële zaken gewijzigd. In dit artikel in het kort welke dat zijn. Misschien is niet alles op jouw situatie van toepassing, maar sommige wijzigingen zullen dat waarschijnlijk wel zijn.

Wijziging partneralimentatie

Wie na een huwelijk of geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, kan in de positie komen dat hij of zij partneralimentatie moet gaan betalen. Dit is een verplichting als je ex-partner niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Dit jaar zijn er drie belangrijke veranderingen als het om partneralimentatie gaat.

Duurzamer wonen & korting op je hypotheek

We gaan met zijn allen steeds duurzamer wonen. Het wordt ten eerste enorm door de overheid aangemoedigd dat we onze huizen energiezuiniger maken, maar ook de banken stimuleren dat volop. Want als je je huis duurzamer maakt, krijg je nogal eens een behoorlijke korting op de hypotheekrente: rond de 0,2%. Maand na maand bespaar je op die wijze geld.

Belangrijke fiscale veranderingen in 2020

Je kent misschien nog wel de reclamespotjes van de fiscus van een aantal jaar geleden met de tekst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Al zie je deze spotjes niet meer, het Nederlandse belastingstelsel wordt wel degelijk nog steeds vereenvoudigd.

Blijft de hypotheekrente zo laag?

De hypotheekrente is voor Nederlanders met een eigen huis uiteraard een belangrijk gegeven. De rente is nu op ‘historisch lage niveaus’. Maar blijft dat zo, of kunnen we dit jaar alweer een oplopende hypotheekrente verwachten?

Fiets van de zaak voor € 4,83 per maand

In de afgelopen jaren is de regelgeving rondom een fiets van de zaak strenger en ingewikkelder geworden. Maar nu de overheid wil dat juist meer mensen de fiets nemen, zijn de regels versoepeld. Per 1 januari betalen werknemers die een fiets van de zaak krijgen per jaar 7 procent bijtelling. Zij kunnen de leasefiets dan ook privé gebruiken.

Bespaartips voor 2020

Was het een dure maand, december? In het nieuwe jaar wat zuiniger leven is voor velen een idee dat aanspreekt. Nu heeft iedereen natuurlijk weer andere ‘posten’ waarop wat bezuinigd kan worden. Maar een aantal vuistregels zijn wel te geven.

Interview met John van den Brom

Bekijk het interview met ex-international en coach John van den Brom.

Nu overstappen naar JOUW extra aantrekkelijk

Heel wat mensen hebben de afgelopen tijd al een overstap gemaakt naar JOUW Pensioen. Vooral het uitzicht op een beter rendement en het feit dat het ook echt jouw geld is en blijft, waren hierbij de belangrijkste redenen.

De jaarlijkse zorgpremiecaroussel

In Nederland dien je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Omdat zo’n verzekering maandelijks een flink bedrag uit het budget van de meeste Nederlandse huishoudens neemt, is het jaarlijks weer een heel ‘circus’ rondom de belangrijkste veranderingen. Stijgt of daalt de premie? Worden de medische zaken of behandelingen die ik nodig heb nog wel gedekt? Enzovoorts.

Fiscale veranderingen vanaf 2020

Fiscaal verandert er volgend jaar en de jaren erna weer het een en ander. In dit artikel een aantal van die veranderingen, als aanvulling op de tips uit onze vorige nieuwsbrief. Wellicht zit er iets bij dat voor jou van toepassing is en waar je, als het meezit, ook nog je voordeel mee kan doen. Het is trouwens geen volledige opsomming, maar een greep uit de veranderingen.

Handige tips voor verminderen vermogensrendementsheffing

Als je op 1 januari 2020 meer dan € 30.846,- vermogen hebt – dan gaat het onder meer om spaargeld, beleggingen en een vakantiehuis – dan dien je vermogensrendementsheffing te betalen: 0,54% tot 1,60%, afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Belasting betalen is natuurlijk nooit een populair tijdverdrijf, maar vooral bij de vermogensrendementsheffing gaan mensen nog weleens ‘steigeren’. Maar er zijn wel wat mogelijkheden om de vermogensrendementsheffing te drukken. In dit artikel 8 tips.

Laat geen geld liggen met je tandartsverzekering

Een nieuwe kroon of brug kan enorm in je budget hakken. Vandaar dat veel Nederlanders een aanvullende tandartsverzekering hebben afgesloten. Steker nog, de overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft zo’n verzekering: 77%.

Je lijfrente elders onderbrengen? Ja, dat mag!

Veel Nederlanders weten niet dat je met een polis voor een aanvullend pensioen ervoor kunt kiezen om de uitkerende fase, ook wel lijfrente genoemd, te laten verzorgen door een partij van je eigen keuze. Dat kan veel geld schelen. Ook in de eerdere fase, de opbouwfase, kun je in veel gevallen overstappen naar een andere partij.

Vermogensrendementsheffing, hoe zit het?

Staatssecretaris Snel van het Ministerie van Financiën maakte begin september 2019 bekend dat het systeem voor vermogensbelasting vanaf 2022 fors verandert. Het plan moet overigens nog wel door beide Kamers. Kortweg: spaarders betalen in het nieuwe systeem veel minder, omdat er wordt uitgegaan van de werkelijke actuele – nu heel lage – spaarrente. Maar de meeste beleggers gaan veel meer betalen.

Pensioen na een scheiding

Het is natuurlijk verdrietig als het in de liefde niet meer gaat. Maar helaas gebeurt het nogal eens. In Nederland eindigt ongeveer een derde (34%) van alle huwelijken in een echtscheiding. Uiteraard moet je als je gaat scheiden je bezittingen verdelen. Daarbij gaat het onder meer om het huis en het spaargeld. Maar ook het pensioen dat opgebouwd is, dient te worden verdeeld. Waarop moet je dan letten?

Niet het allerleukste, wel erg nuttig: testament regelen

Er zijn gezelliger zaken om over na te denken: het regelen van je testament. Maar iedereen weet eigenlijk wel dat het wijs is om alles rond je nalatenschap goed vast te leggen. Want met een testament met handtekening eronder kun je veel zo regelen als je wenst.

Buitenlandse verkeersboete, wees wijs en betaal

Binnenkort komt de wintersportvakantie er weer aan. Lekker met zijn allen in de auto naar mooie gebieden, om daar te skiën, snowboarden en langlaufen. Let echter wel op, ook tijdens een buitenlandse vakantie kun je een fout in het verkeer maken en betrapt worden. Ga er liever niet vanuit dat het wel zal loslopen als je zo’n boete niet betaalt.

9 belastingtips nog voor dit jaar

Het is altijd slim om tegen het einde van het jaar nog even je fiscale situatie na te lopen. Want nu kun je nog eventueel een aantal zaken regelen of naar voren halen en daarmee financieel voordeel behalen.

Premie zorgpolis vergelijken in 2020 nog raadzamer

Ieder jaar geeft het weer flinke commotie. Wat zullen de zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn? Vergelijken voor volgend jaar wordt nog slimmer. Immers, voor veel verzekerden worden de zorgpremies duurder, omdat de collectiviteitskorting wordt ingeperkt. Waar moet je op letten?

Lage rente en sparen: 3 tips

We leven in tijden met historisch lage rentetarieven. De Europese Centrale Bank heeft bovendien recent de rente weer verder verlaagd. En een verdere verlaging van de rente is ook nog mogelijk. Sommige analisten denken dat de tijd dat je als spaarder moet gaan betalen over je banktegoeden niet ver weg meer is. Wat kun je doen? Lees onze 3 tips.

Giften fiscaal slim bundelen

Veel Nederlanders geven geld aan goede doelen, zoals hulporganisaties, kerken, culturele instellingen, enzovoorts. Misschien doneer jij ook wel met enige regelmaat geld aan goede doelen. Een mooie stimulans voor schenken aan goede doelen is dat je ze fiscaal kunt aftrekken van je inkomen in box 1.

Flexibele pensioenen bieden mooie mogelijkheden

Voor de een is natuurlijk het pensioen veel dichterbij in tijd dan voor een ander. Maar voor iedereen is het handig om te weten dat veel pensioenregelingen behoorlijk flexibel zijn. Dat kan, al naar gelang je financiële situatie, goed uitkomen.

Extra hypotheek aflossen. Doen? Of niet?

De hypotheekrente die de meeste Nederlanders betalen is een stuk hoger dan de rente die je spaargeld oplevert. Schuldvermindering kan daarom een mooie optie zijn.

Veranderingen in de zorg in 2020

Ieder jaar zijn er de zorg en de zorgverzekeringen veranderingen. Dat geldt ook voor 2020. Zo gaat bijvoorbeeld de zorgpremie omhoog. Het eigen risico van de zorgverzekering blijft volgend jaar [...]

Dit moet je weten over het nabestaandenpensioen

In veel (werknemers)pensioenregelingen is een nabestaandenregeling opgenomen. Bij overlijden krijg de achterblijvende partner – of eventuele minderjarige kinderen - maandelijks een bedrag uitgekeerd. Hoeveel partnerpensioen je krijgt, hangt van een [...]

Gebruik van elektrische auto’s duurder

Flink wat Nederlanders hebben de afgelopen jaren elektrische auto’s gekocht. Omdat het goed is voor het milieu. Maar zeker ook omdat het prettig is voor de portemonnee. Daar komt door [...]

Belasting over het vermogen in 2020

Misschien had je het al gelezen, vanaf 2022 gaat de belasting rekenen met een ‘realistisch’ rendement over spaargeld. Dat betekent dat als de rente laag blijft je spaargeld tot € [...]

Bespaar op je autoverzekering

Gemiddeld betaalt een autorijder nu bijna € 700,- per jaar voor een WA-autoverzekering. Een verhoging van meer dan 21% van de gemiddelde jaarpremie in twee jaar tijd. Maar er zijn [...]

Als je kind het huis uit gaat: slimme tips

Met welke geldzaken moet je als ouder rekening houden als je kind het huis uit gaat? Om te gaan studeren bijvoorbeeld. Hieronder een aantal handige tips waarmee je je kind [...]

Crowdfunding. Leuk, maar pas ook op

Vorig jaar werd in Nederland voor € 329 miljoen aan crowdfundleningen verstrekt. De populariteit van crowdfunding komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Banken zijn de laatste jaren voorzichtiger geworden, [...]

Recht op kindertoeslag voor ouders met inkomen tot € 75.000

Uit onderzoek van het Nibud bleek onlangs dat één op de vier huishoudens geen idee heeft of er recht is op een toeslag. Daarom is het misschien goed er nog [...]

Tips om je geldzaken goed op orde te houden

Hieronder 8 tips voor het organiseren van je geldzaken. 1. Een overzichtelijke administratie Het ligt natuurlijk voor de hand: orde en overzicht. Toch valt er voor velen nog heel wat te [...]

Wordt jouw pensioen (straks) ook gekort?

Zoals het er nu voorstaat zullen de pensioenen van miljoenen Nederlandse werknemers worden gekort. Wat zijn de consequenties hiervan? Op dit moment dreigen 4 grote pensioenfondsen met kortingen. Het ABP [...]

Discipline met periodieke inleg

Van de Nederlanders die aanvullend pensioen opbouwen kijken sommigen aan het einde van de maand hoeveel geld ze over hebben. En stoppen dat in het extra pensioenpotje. Maar planmatigheid en [...]

Hoeveel inkomen na pensioen?

Nu steeds meer Nederlanders jobhopppers en ZZP-er zijn, wordt het alleen maar belangrijker om een goed overzicht te hebben van de inkomstenbronnen na je pensioen. Want ‘gewapend’ met die kennis [...]

Beleggen met je lijfrente

Eens komt het moment dat je met je opgebouwde lijfrentekapitaal een uitkerende lijfrente moet aankopen. Je kan je lijfrentekapitaal laten stallen op rente. Maar kan je er ook voor kiezen om (door) te beleggen met je lijfrentekapitaal. En dat biedt mooie vooruitzichten.

6 tips voor je vakantiegeld

Heel veel Nederlanders ontvingen de afgelopen tijd vakantiegeld. Erg fijn natuurlijk om die fantastische vakantie financieel mogelijk te kunnen maken. Maar als je het vakantiegeld niet per se nodig hebt, [...]

Controleer je verzekeringen

Veel Nederlanders hebben een waaier aan verzekeringen lopen. Misschien vormen al die verzekeringen met elkaar een noodzakelijk ‘setje’. Maar regelmatig blijkt dat veel Nederlanders oververzekerd zijn. En aangezien verzekeringen flink [...]

5 zaken om in de gaten te houden als je een hypotheek hebt

Past je hypotheek nog helemaal bij je situatie of moet je misschien iets veranderen? Het is een goed idee om minstens een keer per jaar een vijftal zaken te onderzoeken. [...]

Podcast beleggen met je lijfrente

Terug naar overzicht Als je opgebouwde kapitaal (binnenkort) vrij komt, dan heb je een keuze. Wissel je het kapitaal in voor een aanvullend pensioen op basis van een vaste rente? [...]

JOUW Pensioen in Business Class

Afgelopen zondag was Martijn Meijer van de dienstverlening JOUW Pensioen te gast in het tv-programma Business Class op RTLZ. Met Harry Mens sprak hij onder meer over de mogelijkheid om [...]

Hypotheek oversluiten of niet?

Terug naar overzicht Henk Folkers, financieel expert, merkt dat veel Nederlanders het oversluiten van hun hypotheek snel als ‘gedoe’ ervaren. Zelfs als er flinke besparingen mogelijk zijn. De eerste tip [...]

Check je polis

Terug naar overzicht Je moet er natuurlijk niet aan denken maar wat gebeurt er met je opgebouwde kapitaal voor een pensioenuitkering als je komt te overlijden. Vaak is het zo [...]

Slim schenken

Terug naar overzicht Een onderwerp dat bij familiebijeenkomsten nogal eens ter tafel komt is schenkingen. Want het is toch prettig om - als je het kan missen - je kinderen [...]

Energiemeter omlaag? Veel mogelijkheden

Terug naar overzicht Voor veel huishoudens vormen de energiekosten een wezenlijk onderdeel van het huishoudboekje. We hebben een paar aandachtspunten op een rijtje gezet. Want gelukkig valt er veel te [...]

Verbeter je financiële gezondheid

Terug naar overzicht We zijn natuurlijk allemaal van tijd tot tijd bezig met onze financiën. En dan kan de vraag opkomen hoe je het financiële plaatje nog wat gezonder kan [...]