Nieuws

10 financiële tips

Wat heb je in jouw omgeving gehoord qua goede voornemens? Vast wel iets over minder eten en drinken. Stoppen met roken is natuurlijk ook een klassiek goed voornemen. Wat dacht je van 10 goede voornemens waarmee je je financiën dit jaar echt een boost geeft?

Beleggen in aandelen. Voor wie geschikt?

Nu de spaarrente steeds verder daalt, stappen meer en meer mensen over naar beleggen in aandelen. Waar moet je op letten als je voor het eerst gaat beleggen in aandelen?

ABN Amro naar 0% spaarrente. Hoe maak je nog rendement?

ABN Amro verlaagde onlangs als eerste Nederlandse grootbank de rente naar 0%. Zijn er nog manieren om je geld te laten renderen? In dit artikel enkele alternatieven waarvoor vaak wordt gekozen.

Fiscale en financiële zaken dit jaar zijn gewijzigd

Dit jaar zijn veel fiscale en financiële zaken gewijzigd. In dit artikel in het kort welke dat zijn. Misschien is niet alles op jouw situatie van toepassing, maar sommige wijzigingen zullen dat waarschijnlijk wel zijn.

Wijziging partneralimentatie

Wie na een huwelijk of geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, kan in de positie komen dat hij of zij partneralimentatie moet gaan betalen. Dit is een verplichting als je ex-partner niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Dit jaar zijn er drie belangrijke veranderingen als het om partneralimentatie gaat.

Duurzamer wonen & korting op je hypotheek

We gaan met zijn allen steeds duurzamer wonen. Het wordt ten eerste enorm door de overheid aangemoedigd dat we onze huizen energiezuiniger maken, maar ook de banken stimuleren dat volop. Want als je je huis duurzamer maakt, krijg je nogal eens een behoorlijke korting op de hypotheekrente: rond de 0,2%. Maand na maand bespaar je op die wijze geld.

Belangrijke fiscale veranderingen in 2020

Je kent misschien nog wel de reclamespotjes van de fiscus van een aantal jaar geleden met de tekst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Al zie je deze spotjes niet meer, het Nederlandse belastingstelsel wordt wel degelijk nog steeds vereenvoudigd.

Blijft de hypotheekrente zo laag?

De hypotheekrente is voor Nederlanders met een eigen huis uiteraard een belangrijk gegeven. De rente is nu op ‘historisch lage niveaus’. Maar blijft dat zo, of kunnen we dit jaar alweer een oplopende hypotheekrente verwachten?

Fiets van de zaak voor € 4,83 per maand

In de afgelopen jaren is de regelgeving rondom een fiets van de zaak strenger en ingewikkelder geworden. Maar nu de overheid wil dat juist meer mensen de fiets nemen, zijn de regels versoepeld. Per 1 januari betalen werknemers die een fiets van de zaak krijgen per jaar 7 procent bijtelling. Zij kunnen de leasefiets dan ook privé gebruiken.

Bespaartips voor 2020

Was het een dure maand, december? In het nieuwe jaar wat zuiniger leven is voor velen een idee dat aanspreekt. Nu heeft iedereen natuurlijk weer andere ‘posten’ waarop wat bezuinigd kan worden. Maar een aantal vuistregels zijn wel te geven.

Interview met John van den Brom

Bekijk het interview met ex-international en coach John van den Brom.

Nu overstappen naar JOUW extra aantrekkelijk

Heel wat mensen hebben de afgelopen tijd al een overstap gemaakt naar JOUW Pensioen. Vooral het uitzicht op een beter rendement en het feit dat het ook echt jouw geld is en blijft, waren hierbij de belangrijkste redenen.

De jaarlijkse zorgpremiecaroussel

In Nederland dien je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Omdat zo’n verzekering maandelijks een flink bedrag uit het budget van de meeste Nederlandse huishoudens neemt, is het jaarlijks weer een heel ‘circus’ rondom de belangrijkste veranderingen. Stijgt of daalt de premie? Worden de medische zaken of behandelingen die ik nodig heb nog wel gedekt? Enzovoorts.

Fiscale veranderingen vanaf 2020

Fiscaal verandert er volgend jaar en de jaren erna weer het een en ander. In dit artikel een aantal van die veranderingen, als aanvulling op de tips uit onze vorige nieuwsbrief. Wellicht zit er iets bij dat voor jou van toepassing is en waar je, als het meezit, ook nog je voordeel mee kan doen. Het is trouwens geen volledige opsomming, maar een greep uit de veranderingen.

Handige tips voor verminderen vermogensrendementsheffing

Als je op 1 januari 2020 meer dan € 30.846,- vermogen hebt – dan gaat het onder meer om spaargeld, beleggingen en een vakantiehuis – dan dien je vermogensrendementsheffing te betalen: 0,54% tot 1,60%, afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Belasting betalen is natuurlijk nooit een populair tijdverdrijf, maar vooral bij de vermogensrendementsheffing gaan mensen nog weleens ‘steigeren’. Maar er zijn wel wat mogelijkheden om de vermogensrendementsheffing te drukken. In dit artikel 8 tips.

Laat geen geld liggen met je tandartsverzekering

Een nieuwe kroon of brug kan enorm in je budget hakken. Vandaar dat veel Nederlanders een aanvullende tandartsverzekering hebben afgesloten. Steker nog, de overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft zo’n verzekering: 77%.

Je lijfrente elders onderbrengen? Ja, dat mag!

Veel Nederlanders weten niet dat je met een polis voor een aanvullend pensioen ervoor kunt kiezen om de uitkerende fase, ook wel lijfrente genoemd, te laten verzorgen door een partij van je eigen keuze. Dat kan veel geld schelen. Ook in de eerdere fase, de opbouwfase, kun je in veel gevallen overstappen naar een andere partij.

Vermogensrendementsheffing, hoe zit het?

Staatssecretaris Snel van het Ministerie van Financiën maakte begin september 2019 bekend dat het systeem voor vermogensbelasting vanaf 2022 fors verandert. Het plan moet overigens nog wel door beide Kamers. Kortweg: spaarders betalen in het nieuwe systeem veel minder, omdat er wordt uitgegaan van de werkelijke actuele – nu heel lage – spaarrente. Maar de meeste beleggers gaan veel meer betalen.

Pensioen na een scheiding

Het is natuurlijk verdrietig als het in de liefde niet meer gaat. Maar helaas gebeurt het nogal eens. In Nederland eindigt ongeveer een derde (34%) van alle huwelijken in een echtscheiding. Uiteraard moet je als je gaat scheiden je bezittingen verdelen. Daarbij gaat het onder meer om het huis en het spaargeld. Maar ook het pensioen dat opgebouwd is, dient te worden verdeeld. Waarop moet je dan letten?

Niet het allerleukste, wel erg nuttig: testament regelen

Er zijn gezelliger zaken om over na te denken: het regelen van je testament. Maar iedereen weet eigenlijk wel dat het wijs is om alles rond je nalatenschap goed vast te leggen. Want met een testament met handtekening eronder kun je veel zo regelen als je wenst.

Buitenlandse verkeersboete, wees wijs en betaal

Binnenkort komt de wintersportvakantie er weer aan. Lekker met zijn allen in de auto naar mooie gebieden, om daar te skiën, snowboarden en langlaufen. Let echter wel op, ook tijdens een buitenlandse vakantie kun je een fout in het verkeer maken en betrapt worden. Ga er liever niet vanuit dat het wel zal loslopen als je zo’n boete niet betaalt.

9 belastingtips nog voor dit jaar

Het is altijd slim om tegen het einde van het jaar nog even je fiscale situatie na te lopen. Want nu kun je nog eventueel een aantal zaken regelen of naar voren halen en daarmee financieel voordeel behalen.

Premie zorgpolis vergelijken in 2020 nog raadzamer

Ieder jaar geeft het weer flinke commotie. Wat zullen de zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn? Vergelijken voor volgend jaar wordt nog slimmer. Immers, voor veel verzekerden worden de zorgpremies duurder, omdat de collectiviteitskorting wordt ingeperkt. Waar moet je op letten?

Lage rente en sparen: 3 tips

We leven in tijden met historisch lage rentetarieven. De Europese Centrale Bank heeft bovendien recent de rente weer verder verlaagd. En een verdere verlaging van de rente is ook nog mogelijk. Sommige analisten denken dat de tijd dat je als spaarder moet gaan betalen over je banktegoeden niet ver weg meer is. Wat kun je doen? Lees onze 3 tips.

Giften fiscaal slim bundelen

Veel Nederlanders geven geld aan goede doelen, zoals hulporganisaties, kerken, culturele instellingen, enzovoorts. Misschien doneer jij ook wel met enige regelmaat geld aan goede doelen. Een mooie stimulans voor schenken aan goede doelen is dat je ze fiscaal kunt aftrekken van je inkomen in box 1.

Flexibele pensioenen bieden mooie mogelijkheden

Voor de een is natuurlijk het pensioen veel dichterbij in tijd dan voor een ander. Maar voor iedereen is het handig om te weten dat veel pensioenregelingen behoorlijk flexibel zijn. Dat kan, al naar gelang je financiële situatie, goed uitkomen.

Extra hypotheek aflossen. Doen? Of niet?

De hypotheekrente die de meeste Nederlanders betalen is een stuk hoger dan de rente die je spaargeld oplevert. Schuldvermindering kan daarom een mooie optie zijn.

Veranderingen in de zorg in 2020

Ieder jaar zijn er de zorg en de zorgverzekeringen veranderingen. Dat geldt ook voor 2020. Zo gaat bijvoorbeeld de zorgpremie omhoog. Het eigen risico van de zorgverzekering blijft volgend jaar [...]

Dit moet je weten over het nabestaandenpensioen

In veel (werknemers)pensioenregelingen is een nabestaandenregeling opgenomen. Bij overlijden krijg de achterblijvende partner – of eventuele minderjarige kinderen - maandelijks een bedrag uitgekeerd. Hoeveel partnerpensioen je krijgt, hangt van een [...]

Gebruik van elektrische auto’s duurder

Flink wat Nederlanders hebben de afgelopen jaren elektrische auto’s gekocht. Omdat het goed is voor het milieu. Maar zeker ook omdat het prettig is voor de portemonnee. Daar komt door [...]

Belasting over het vermogen in 2020

Misschien had je het al gelezen, vanaf 2022 gaat de belasting rekenen met een ‘realistisch’ rendement over spaargeld. Dat betekent dat als de rente laag blijft je spaargeld tot € [...]

Bespaar op je autoverzekering

Gemiddeld betaalt een autorijder nu bijna € 700,- per jaar voor een WA-autoverzekering. Een verhoging van meer dan 21% van de gemiddelde jaarpremie in twee jaar tijd. Maar er zijn [...]

Als je kind het huis uit gaat: slimme tips

Met welke geldzaken moet je als ouder rekening houden als je kind het huis uit gaat? Om te gaan studeren bijvoorbeeld. Hieronder een aantal handige tips waarmee je je kind [...]

Crowdfunding. Leuk, maar pas ook op

Vorig jaar werd in Nederland voor € 329 miljoen aan crowdfundleningen verstrekt. De populariteit van crowdfunding komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Banken zijn de laatste jaren voorzichtiger geworden, [...]

Recht op kindertoeslag voor ouders met inkomen tot € 75.000

Uit onderzoek van het Nibud bleek onlangs dat één op de vier huishoudens geen idee heeft of er recht is op een toeslag. Daarom is het misschien goed er nog [...]

Tips om je geldzaken goed op orde te houden

Hieronder 8 tips voor het organiseren van je geldzaken. 1. Een overzichtelijke administratie Het ligt natuurlijk voor de hand: orde en overzicht. Toch valt er voor velen nog heel wat te [...]

Wordt jouw pensioen (straks) ook gekort?

Zoals het er nu voorstaat zullen de pensioenen van miljoenen Nederlandse werknemers worden gekort. Wat zijn de consequenties hiervan? Op dit moment dreigen 4 grote pensioenfondsen met kortingen. Het ABP [...]

Discipline met periodieke inleg

Van de Nederlanders die aanvullend pensioen opbouwen kijken sommigen aan het einde van de maand hoeveel geld ze over hebben. En stoppen dat in het extra pensioenpotje. Maar planmatigheid en [...]

Hoeveel inkomen na pensioen?

Nu steeds meer Nederlanders jobhopppers en ZZP-er zijn, wordt het alleen maar belangrijker om een goed overzicht te hebben van de inkomstenbronnen na je pensioen. Want ‘gewapend’ met die kennis [...]

Beleggen met je lijfrente

Eens komt het moment dat je met je opgebouwde lijfrentekapitaal een uitkerende lijfrente moet aankopen. Je kan je lijfrentekapitaal laten stallen op rente. Maar kan je er ook voor kiezen om (door) te beleggen met je lijfrentekapitaal. En dat biedt mooie vooruitzichten.

6 tips voor je vakantiegeld

Heel veel Nederlanders ontvingen de afgelopen tijd vakantiegeld. Erg fijn natuurlijk om die fantastische vakantie financieel mogelijk te kunnen maken. Maar als je het vakantiegeld niet per se nodig hebt, [...]

Controleer je verzekeringen

Veel Nederlanders hebben een waaier aan verzekeringen lopen. Misschien vormen al die verzekeringen met elkaar een noodzakelijk ‘setje’. Maar regelmatig blijkt dat veel Nederlanders oververzekerd zijn. En aangezien verzekeringen flink [...]

5 zaken om in de gaten te houden als je een hypotheek hebt

Past je hypotheek nog helemaal bij je situatie of moet je misschien iets veranderen? Het is een goed idee om minstens een keer per jaar een vijftal zaken te onderzoeken. [...]

Podcast beleggen met je lijfrente

Terug naar overzicht Als je opgebouwde kapitaal (binnenkort) vrij komt, dan heb je een keuze. Wissel je het kapitaal in voor een aanvullend pensioen op basis van een vaste rente? [...]

JOUW Pensioen in Business Class

Afgelopen zondag was Martijn Meijer van de dienstverlening JOUW Pensioen te gast in het tv-programma Business Class op RTLZ. Met Harry Mens sprak hij onder meer over de mogelijkheid om [...]

Hypotheek oversluiten of niet?

Terug naar overzicht Henk Folkers, financieel expert, merkt dat veel Nederlanders het oversluiten van hun hypotheek snel als ‘gedoe’ ervaren. Zelfs als er flinke besparingen mogelijk zijn. De eerste tip [...]

Check je polis

Terug naar overzicht Je moet er natuurlijk niet aan denken maar wat gebeurt er met je opgebouwde kapitaal voor een pensioenuitkering als je komt te overlijden. Vaak is het zo [...]

Slim schenken

Terug naar overzicht Een onderwerp dat bij familiebijeenkomsten nogal eens ter tafel komt is schenkingen. Want het is toch prettig om - als je het kan missen - je kinderen [...]

Energiemeter omlaag? Veel mogelijkheden

Terug naar overzicht Voor veel huishoudens vormen de energiekosten een wezenlijk onderdeel van het huishoudboekje. We hebben een paar aandachtspunten op een rijtje gezet. Want gelukkig valt er veel te [...]

Verbeter je financiële gezondheid

Terug naar overzicht We zijn natuurlijk allemaal van tijd tot tijd bezig met onze financiën. En dan kan de vraag opkomen hoe je het financiële plaatje nog wat gezonder kan [...]