Negatieve rente nu ook bij de Volksbank

Steeds meer banken laten spaarders betalen voor het aanhouden van tegoeden. De laatste in deze reeks is recent staatsbank De Volksbank.

Spaarders van de dochterbedrijven van De Volksbank – SNS, ASN en RegioBank – met meer dan € 250.000 krijgen volgend jaar een negatieve rente in rekening gebracht. Want vanaf maart 2021 gaat de rente vanaf € 250.000 naar -0,5%. Voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Jeugd- en jongerenrekeningen worden uitgesloten van deze negatieve rente, zegt De Volksbank.

Gelden bij de ECB
De staatsbank stelt dat de aanhoudend lage marktrente en negatieve rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) hen geen andere keuze laat. De Volksbank betaalt namelijk zelf doorgaans een rentevergoeding over het spaargeld dat bij financiële instellingen, zoals de ECB, is ondergebracht.

Eerder al besloten Rabobank en ING – vanaf 1 januari 2021 – de drempel voor negatieve spaarrente van € 1 miljoen naar € 250.000 te verlagen. Vanaf begin volgend jaar krijgen spaarders bij deze banken vanaf dat bedrag, net als bij De Volksbank, -0,5% in rekening gebracht.

Tegoeden onder de €250.000
Maar zijn tegoeden tot €250.000 veilig voor die negatieve rente? De Volksbank zegt dat bij SNS, ASN en RegioBank de spaarrente voor particulieren voor minder dan €250.000 voorlopig nog 0,01% en voor zakelijke klanten 0% blijft. Maar de woordvoerder van De Volksbank voegde er wel omineus aan toe: ‘De rentes zijn variabel en kunnen wijzigen’. Ook onze centrale bank en toezichthouder DNB (De Nederlandsche Bank) zei vandaag dat niet kan worden uitgesloten dat de komende jaren een steeds grotere groep spaarders moet gaan betalen om geld op een spaarrekening aan te houden.