Nederlanders schieten te kort met financiële planning
Nederlanders zijn niet erg bezig met financiële planning. Zo spaart de helft van ons Nederlanders zonder enig omschreven doel. En zes op de tien volwassen Nederlanders bouwt geen volledig pensioen op. Doorgaans omdat een aantal jaar geen premie is betaald.
Deze gegevens komen uit een groot onderzoek van Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), samen met Wageningen Universiteit. Het is voor het eerst dat het Nibud op zo’n omvangrijke manier in kaart heeft gebracht hoe huishoudens met hun geld omgaan. Onderzocht werd hoe huishoudens hun financiële administratie doen, hoe ze sparen, lenen en financiële beslissingen nemen.
60% onvolledige pensioenopbouw
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 60% van de Nederlanders geen volledige pensioenopbouw heeft. Bij de meesten komt dit doordat ze een aantal jaren geen premies hebben betaald. Daarnaast spaart de helft van de Nederlanders zonder te weten waar ze dat geld voor gaan gebruiken. Ook maakt slechts 25% van de huishoudens eens per jaar een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Met andere woorden, we doen maar wat.
Goede voornemens
We hebben heus wel goede voornemens, zo vindt bijna iedere Nederlander (97%) het belangrijk om spaargeld achter de hand te hebben. We vinden dat zo’n potje met geld achter de hand – gemiddeld – € 6400,- zou moeten bedragen. Maar in de realiteit heeft slechts de helft van de Nederlanders het gewenste spaarbedrag ook daadwerkelijk voorhanden heeft.
Financiële opvoeding
Goede financiële opvoeding van de ouders zou ons kunnen leren beter en met meer plan de financiën te beheren. Daar moet dan nog wel aan gewerkt worden, want een kwart van de Nederlanders vindt dat hun financiële opvoeding te wensen overliet.