Nederland niet uniek met stijgende huizenprijzen

Kwartaal na kwartaal stijgen de huizenprijzen in ons land en worden nieuwe records geboekt. Bij de helft van de woningen wordt inmiddels meer geboden dan de vraagprijs. Is Nederland uniek als het om die oververhitte woningmarkt gaat? Nou nee, in veel andere landen stijgen de huizenprijzen nog meer!

Nederland is dus echt geen uitzondering, als we de zogeheten Global House Price Index eens nader bekijken. De huizenprijzen van de 56 landen uit deze index zijn in het eerste kwartaal dit jaar met gemiddeld 7,3% gestegen: de sterkste stijging in vijftien jaar. Dertien landen lieten daarbij een ‘double digit’ prijsstijging zien. Nederland hoort ook tot die 13 landen die de grootste prijsstijgingen lieten zien, op plek nummer 8. Ook zijn in vrijwel alle landen die in de Global House Price Index zijn opgenomen de huizenprijzen harder opgelopen dan het gemiddelde inkomen.

De tien grootste stijgers

De tien grootste stijgers als het om prijsstijgingen van de huizenprijzen gaat zijn:

Buurlanden

Bij onze buurlanden Duitsland en België waren de prijsstijgingen een stuk minder. In Duitsland was de gemiddelde koopwoning in het eerste kwartaal 8,1% duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van 5,7% in België is zelfs bescheiden te noemen. In slechts vier landen daalden de prijzen: Spanje (-1,8%), India (-1,6%), Marokko (-1,2%) en Maleisië (-0,9%).