5 mogelijkheden met de overwaarde van je huis

Vooral oudere huizenbezitters hebben overwaarde op hun huis. Een toenemend aantal van hen wil profiteren van de historisch lage rente. Bijvoorbeeld door de hypotheek over te sluiten, voor een verbouwing of het verzilveren van de overwaarde. Welke mogelijkheden zijn er als je in een huis woont met een – flinke – overwaarde?

1. Verkopen en huren

Steeds meer oudere huiseigenaren verkopen hun woning en huren die vervolgens terug. Er zijn verschillende partijen die huizenbezitters die mogelijkheid bieden. De hypotheek wordt dan afgelost bij verkoop en de overwaarde die op de eigen woning zat, is dan vrij te besteden.

2. Een goedkopere woning kopen

Sommige oudere huizenbezitters hebben jaren geleden een flink huis gekocht en kunnen best kleiner wonen. Je ziet dan ook in deze groep vaker dat de woning wordt verkocht en een kleinere, goedkopere woning gekocht.

3. Een verzilver- of opeethypotheek afsluiten

Ook zie je nogal eens dat oudere huizenbezitters bij de bank een hypotheek op de overwaarde van hun huis nemen. Stel, je hebt € 150.000 overwaarde, dan kun je daarvoor bij de bank een hypotheek afsluiten en dit bedrag vervolgens opnemen. Je hoeft niet je huis te verkopen, je neemt als het ware al een voorschot op de overwaarde van je woning.

4. Oversluiten van de gehele hypotheek

Als je al lang een hypotheek hebt, is de rente daarvan waarschijnlijk veel hoger dan de huidige rente. Als je oversluit, moet je doorgaans een boete betalen. Die kun je makkelijk meefinancieren als je overwaarde hebt. De schuld gaat dan weliswaar wat omhoog, maar de maandlasten gaan in dergelijke situaties vaak naar beneden. Je kunt de boete zelfs bij de belasting aftrekken.

5. Verbouwen/ verduurzamen van de woning

Ook zie je nu veel ouderen die hun hypotheek oversluiten en verhogen om een verbouwing of verduurzaming door te voeren. Als de hypotheek al langer liep, komen er vaak lagere maandlasten uit de bus, dankzij de lage rente. Daarnaast kun je bij verduurzaming ook lagere energielasten verwachten. Dubbel prijs dus.