Minder vertrouwen in huizenmarkt

De Nederlandsche Bank (DNB) deed recent een voorspelling over de huizenprijzen voor de komende jaren. Dit jaar wordt nog een gemiddelde stijging van de huizenprijzen verwacht, van 4,3%, maar rond eind 2020 wordt een omslag verwacht.

DNB gaat ervan uit dat volgend jaar de huizenprijzen met 2,1% gaan dalen, en in 2022 zelfs met 3,7%. Dit wordt volgens DNB vooral veroorzaakt door de oplopende werkloosheid. DNB gaat ervan uit dat circa 400.000 mensen door de coronacrisis hun baan zullen verliezen. In 2021 loopt de werkloosheid naar verwachting op naar 7,3%. Een dergelijk werkloosheidscijfer hebben we jarenlang niet gezien.

Ook het vertrouwen van starters en woningbezitters in de woningmarkt krijgt een enorme knauw. ING, die hier al jaren onderzoek naar doet, kwam onlangs weer met de vertrouwensindex woningmarkt. Voor het eerst sinds 2013 duikt deze vertrouwensindex onder de 100 punten, wat inhoudt dat meer mensen negatief dan positief zijn over de woningmarkt. Nederlanders maken zich nu vooral zorgen over de huizenprijzen en hypotheekrente. Niet verwonderlijk, want met het vooruitzicht dat de huizenprijzen zullen dalen, nam de animo om een huis te kopen recent al af. Vooral starters zijn bevreesd voor een inkomstendaling en stellen daarom nu hun voorgenomen koop uit. Doorstromers kunnen daardoor hun huidige huis moeilijk verkopen, en wachten daarom nu liever. Volgens de Rabobank zal het aantal woningverkopen dit jaar al 11% lager uitkomen dan in 2019.

Maar toch ook optimistischer cijfer

Maar of de woningmarkt nu werkelijk zo aan het verslechteren is, moeten we misschien nog even afwachten. Want het meest recente cijfer over de huizenverkoop, van het Centraal Bureau van de Statistiek, gaf aan dat bestaande koopwoningen in mei dit jaar bijna 8% duurder waren dan in mei vorig jaar. Dat zou kunnen betekenen dat het nog wel eens zou kunnen meevallen. Hoewel daarbij wel moet worden bedacht dat de koopcontracten die worden meegerekend voor de huizenverkoop van mei vorig jaar tot mei 2020, vermoedelijk nog grotendeels voor het uitbreken van de crisis zijn afgesloten.

Oplopende rente

Voor diegenen die hoe dan ook nu wel een huis willen kopen, is dat wel lastiger aan het worden. Hypotheekverstrekkers worden strenger en kopers dienen meer eigen spaargeld mee te brengen. Vooral de aanvragen van zzp’ers en tijdelijke werknemers worden veel strenger beoordeeld. Daarnaast loopt de rente op. Nog steeds is die laag, maar door de oplopende rente worden bij nieuwe hypotheken de maandlasten hoger en de maximale hypotheek juist lager.