fbpx
Wij krijgen een 8.2 van onze klanten*

Meest gestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij?
Vul dan het contactformulier in of bel ons via 020 638 82 26. Wij nemen onduidelijkheden graag bij je weg.

Algemeen

Wat zijn mijn zekerheden bij JOUW?

Als wij failliet zouden gaan, heeft dat geen consequenties voor jou. Als je gebruikmaakt van onze dienstverlening, wordt jouw geld belegd in beleggingsfondsen. De financiële instrumenten binnen deze beleggingsfondsen worden bewaard door een speciale bank, CACEIS Bank S.A., Netherlands Branch (voorheen KAS BANK N.V.).

Wat gebeurt er met mijn geld als ik kom te overlijden?

Als je komt te overlijden, gaat je kapitaal bij JOUW voor 100% naar je erfgenamen. Het is én blijft immers jouw geld.

Uit welke Profiel Fondsen kan ik kiezen?

Met onze Profiel Fondsen kies je voor gemak en een optimale spreiding over verschillende regio’s en sectoren. De fondsbeheerder zorgt ervoor dat jouw beleggingen altijd blijven aansluiten bij het door jou gekozen profiel. We beleggen in een selectie van gelieerde subfondsen van het paraplufonds W&O Beleggingsfondsen, gebaseerd op de verwachtingen voor rendement op de lange termijn.

Profiel Fonds Defensief

Voor wie een laag risico belangrijker vindt dan een hoog rendement, biedt het Profiel Fonds Defensief uitkomst. Ongeveer 60% wordt belegd in obligatiefondsen en circa 40% in aandelenfondsen. Behalve in reguliere staats- en bedrijfsobligaties kan er ook worden belegd in Asset Backed Securities. En naast bijvoorbeeld reguliere Noord-Amerikaanse en Europese aandelen kun je ook denken aan gerichte beleggingen in technologie, vastgoed of private equity.

 

Profiel Fonds Neutraal

Ben je bereid enig risico te nemen, maar wil je niet volledig in aandelen beleggen? Dan past het Profiel Fonds Neutraal bij jou. Ongeveer 60% wordt belegd in aandelenfondsen en circa 40% in obligatiefondsen. Behalve in reguliere staats- en bedrijfsobligaties kan er ook worden belegd in Asset Backed Securities. En naast bijvoorbeeld reguliere Noord-Amerikaanse en Europese aandelen kun je ook denken aan gerichte beleggingen in technologie, vastgoed of private equity.

 

Profiel Fonds Offensief

Vind je het behalen van een hoog rendement belangrijk en ben je ook bereid meer risico te nemen? Dan is het Profiel Fonds Offensief ideaal. Vrijwel 100% wordt belegd in aandelenfondsen. Naast bijvoorbeeld reguliere Noord-Amerikaanse en Europese aandelen kun je ook denken aan gerichte beleggingen in technologie, vastgoed of private equity.

Belangrijke informatie

  • Meer gedetailleerde informatie over het beleggingsbeleid van de fondsen vind je in het prospectus en de supplementen. De actuele verdeling binnen de fondsen is te vinden in de factsheets die je hier kunt downloaden. Ontdek de voordelen van onze Profiel Fondsen en maak weloverwogen keuzes voor jouw beleggingsdoelen.
  • Je bepaalt zelfstandig of je in een Profiel Fonds belegt en tevens of je na verloop van tijd in een ander Profiel Fonds wenst te beleggen en vervolgens hiertoe opdracht geeft aan JOUW. Een verzoek tot belegging in een Profiel Fonds en een verzoek tot wijziging van Profiel Fonds wordt niet getoetst aan je persoonlijke situatie. JOUW is namelijk alleen fondsmanager van beleggingsfondsen. JOUW geeft je geen advies aangaande de procentuele verdeling de keuze voor een Profiel Fonds of wijziging van Profiel Fonds.
  • In het algemeen is het verstandig naarmate je dichter bij de pensioengerechtigde leeftijd komt om defensiever te gaan beleggen.
  • Je kunt met ons contact opnemen via 020-6388226 en info@jouw-pensioen.nl, indien je in een ander Profiel Fonds wilt beleggen.

Kan ik JOUW Lijfrente aanvragen als ik in het buitenland woon?

Ja, ook als je in het buitenland woont, kun je JOUW Lijfrente aanvragen.

Als ik in de Verenigde Staten belastingplichtig ben, is het dan mogelijk om JOUW Lijfrente aan te vragen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

Welke kosten betaal ik bij JOUW?

JOUW Lijfrente aanvragen is helemaal gratis. De all-in vergoeding van de Profiel Fondsen bedraagt 0,95% op jaarbasis. Wil je een gedetailleerd overzicht van alle kosten binnen JOUW? Lees dan het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de betreffende fondsen. Deze documenten vind je hier.

Kan ik een automatische incasso laten terugboeken?

Ja, je kan de incasso binnen 8 weken na afschrijving via je bank laten terugboeken.

Dat terugboeken verloopt als volgt. Zodra de afschrijving wordt teruggeboekt, ontstaat er een debetstand op je participantennummer. Om deze debetstand op te heffen, zal de beheerder participaties gaan verkopen. Dat kunnen meer of minder participaties zijn dan de beheerder eerder voor je heeft aangekocht. Dit is afhankelijk van de koers op het handelsmoment.

Een voorbeeld: met je automatische incasso van € 50,- zijn 5 participaties tegen een koers van € 10,- aangekocht. Stel dat de koers op het handelsmoment is gedaald naar € 8,- dan zal de beheerder 6,25 participaties moeten verkopen om de debetstand van € 50,- op te heffen. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk.

Hoe wijzig ik mijn vaste tegenrekening?

Om je vaste tegenrekening te wijzigen, dien je een verificatiestorting van €0,01 over te boeken naar NL40ABNA0831516917. Maak de verificatiestorting over op naam van Stichting W&O Beleggingsfondsen, onder vermelding van VTR wijziging en je rekeningnummer bij JOUW.

Let op! Het is belangrijk dat de tenaamstelling van je nieuwe tegenrekening exact gelijk is aan de tenaamstelling van je rekening bij JOUW.

Ik wil mijn Profiel Fonds laten aanpassen. Hoe wordt mijn opdracht uitgevoerd?

De Profiel Fondsen, waarin via JOUW belegd kan worden, kennen de volgende handelsmomenten.

  • Participaties in de Profiel Fondsen worden iedere 1e en 3e dinsdag van de maand aan- en verkocht.

Wil je je Profiel Fonds laten aanpassen, dan wordt de opdracht als volgt uitgevoerd:

  • Je wilt overstappen van bijvoorbeeld Profiel Fonds Neutraal naar Profiel Fonds Defensief of visa versa. Overstappen kan twee keer per maand op de genoemde handelsdagen. Het verkoop- en aankoopmoment vindt gelijktijdig plaats; de vrijgekomen gelden worden direct herbelegd.

Waar kan ik de jaaroverzichten vinden?

De jaaroverzichten vind je in het klantenportaal, onder “Overzichten”. Op de laatste pagina vind je een toelichting op het jaaroverzicht. Om de jaaroverzichten in te zien en te downloaden  log je in op het klantenportaal

Hoe kan ik de ontwikkelingen van mijn lijfrentekapitaal volgen?

Word je klant bij ons, dan krijg je een persoonlijke inlog voor het klantenportaal van JOUW waar je de ontwikkelingen van je kapitaal op de voet kunt volgen.

Lijfrente opbouwen

Wat is banksparen?

Banksparen is een fiscaal vriendelijke manier van geld sparen ter aanvulling op je pensioen. Tegenwoordig kun je ook op een fiscaal vriendelijke manier beleggen ter aanvulling op je pensioen. Dat kan bij JOUW.

Bij sparen of beleggen voor aanvullend pensioen stort je geld op een geblokkeerde bank- of beleggingsrekening of, in het geval van JOUW, wordt er met je geld participaties in beleggingsfondsen aangekocht waarvan de participaties worden aangemerkt als geblokkeerde participaties. Met het kapitaal dat je opbouwt, kan je later een aanvullend pensioen aankopen.

Hoe kan ik (automatisch) geld overmaken naar JOUW Lijfrente?

Je kunt op drie manieren geld overmaken naar JOUW Lijfrente.


1. Via een automatische incasso
Je geeft aan JOUW een doorlopende machtiging, zodat wij periodiek geld kunnen incasseren vanaf je vaste tegenrekening.

Download het machtigingsformulier en stuur dit ondertekend, samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs, retour. Dit kan per e-mail naar: administratie@jouw-pensioen.nl. Je kunt het ook per post verzenden (postzegel niet nodig) naar:

JOUW
Antwoordnummer 10370
1000 RA Amsterdam

2. Zelf geld overmaken
Je kunt via internetbankieren eenmalig geld overmaken naar JOUW. Boek het geld over naar NL40ABNA0831516917, op naam van Stichting W&O Beleggingsfondsen, onder vermelding van je rekeningnummer bij JOUW. Dit geld beleggen wij in overeenstemming met jouw beleggingsmix en/of procentuele verdeling.

3. Via een periodieke overboeking
Met internetbankieren kun je ook opdracht geven voor een periodieke overboeking. Vermeld bij de periodieke overboeking ons rekeningnummer (NL40ABNA0831516917), de tenaamstelling (Stichting W&O Beleggingsfondsen) en je rekeningnummer bij JOUW. Wij beleggen het geld in overeenstemming met jouw beleggingsmix en/of procentuele verdeling.

Houd bij de automatische incasso of het overboeken rekening met de maximale jaarruimte die je mag benutten. Bereken met de rekentool van De Belastingdienst je maximale jaarruimte.

Hoe vaak kan je inleggen? En is inleggen verplicht?

Of je nu elke maand, elk kwartaal of elk jaar wilt inleggen, bij JOUW mag je dat zelf bepalen. Regelmatig inleggen is verstandig maar hoeft niet. Vrijheid blijheid dus.

Wat is jaarruimte?

Een groot gedeelte van het geld dat je opzij legt voor je pensioen, krijg je terug van de belasting. Er geldt echter wel een maximumbedrag dat je jaarlijks mag inleggen. Dit heet jaarruimte.

Wil je weten wat jouw maximale voordeel is? Reken het zelf uit met het tooltje van de Belastingdienst. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via 020  638 82 26.

Is het mogelijk om geld op te nemen?

Het geld dat je bij JOUW Lijfrente stort, is onder fiscale voorwaarden* aftrekbaar bij de fiscus. De fiscus betaalt dus mee aan je lijfrenteregeling. Om deze reden zijn je participaties geblokkeerd. Indien je toch participaties verkoopt en de opbrengst opneemt, moet je afrekenen met de fiscus. Ook moet je een boeterente betalen.

Geld opnemen kan dus, maar is niet aantrekkelijk.

* Een belangrijke fiscale voorwaarde is dat er sprake is van jaar- en of reserveringsruimte. Zie voor meer informatie over dit onderwerp de pagina fiscale regels JOUW

Lijfrente uitkeren

Wanneer kan ik mijn opgebouwde lijfrentekapitaal laten uitkeren?

Op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt, kun je met je opgebouwde lijfrentekapitaal een aanvullend pensioen aankopen tot 5 jaar na je AOW-leeftijd. De looptijd van een aanvullend pensioen is minimaal vijf en maximaal 20 jaar. Bouw je lijfrentekapitaal bij JOUW op? Dan ontvang je circa 2 maanden voor het bereiken van je AOW leeftijd bericht over de mogelijkheden voor het uitkeren van je lijfrentekapitaal.

Op de website lees ik dat de uitkering variabel is. Wat betekent dit?

Bij JOUW wordt je geld belegd in beleggingsfondsen. Dat geeft uitzicht op meer aanvullend pensioen. Beleggen brengt echter wel een beleggingsrisico met zich mee.
Dit betekent dat je lijfrente-uitkering ook lager kan zijn. De lijfrenteregelingen van JOUW zijn dan ook alleen geschikt voor mensen die zich dit risico kunnen permitteren.

Wanneer kan ik de betaling van mijn lijfrente-uitkering verwachten?

De lijfrente-uitkeringen worden iedere maand rond de 15e overgeboekt. De ingangsdatum van je lijfrente-uitkering en de gekozen frequentie (maandelijks, ieder kwartaal of jaarlijks) bepalen wanneer je de uitkering ontvangt. Deze informatie vind je op het klantenportaal, onder ‘rekeninggegevens’.

Hoe verzorgen wij jouw lijfrente-uitkeringen?

1.  Bij het aangaan van een uitkerende lijfrente spreek je met ons een termijn af waarbinnen wij de uitkeringen uitbetalen. Deze termijn dient minimaal 5 jaar te duren, waarbij je kunt kiezen voor uitkeringen per maand, per kwartaal of per jaar.

2.  Met het lijfrenteproduct JOUW Lijfrente wordt je kapitaal belegd in één of meerdere beleggingsfondsen van W&O Beleggingsfondsen. Bij iedere uitkering verkopen wij een vast aantal participaties in de fondsen. Daarmee voldoen we aan de fiscale regels voor lijfrenteproducten. De verkoopopbrengst, verminderd met de loonheffing, maken wij vervolgens aan je over.

Een voorbeeld

Je hebt bij JOUW een lijfrentekapitaal van € 100.000,-, waarmee 12.000 participaties worden aangekocht in het Profiel Fonds Neutraal. Je kiest voor een uitkeringstermijn van 10 jaar met maandelijkse uitkeringen. Dit komt neer op 120 maandelijkse lijfrente-uitkeringen. Om de uitkeringen te kunnen verrichten, verkopen wij iedere maand 100 participaties in het Profiel Fonds Neutraal. Door de koersfluctuaties van de beleggingen zal de hoogte van de uitkeringen per maand verschillen.