Meer banken gaan negatieve rente doorberekenen

Het tarief waartegen de banken hun gelden stallen bij de ECB, de Europese Centrale Bank, is sinds september 2018 negatief, -0,5%. Steeds meer Nederlandse banken gaan die negatieve rente aan hun klanten doorberekenen. Onlangs zetten Triodos en ING weer een stap verder bij die doorberekening.

Tot dusver werd de negatieve rente die banken over hun tegoeden bij de ECB moeten betalen nog niet volledig doorberekend in de spaarrente van de klant. De Nederlandse grootbanken kozen er liever voor om de marge op de hypotheekrente wat te laten oplopen, om zo de verliezen op spaartegoeden te compenseren. Een negatieve spaarrente is namelijk een forse psychologische stap, die zo lang mogelijk wordt uitgesteld in het kader van klantbehoud.

0%

De gedachte daarbij is dat klanten een rente van 0% nog wel ‘aankunnen’ maar massaal hun spaargeld zullen weghalen als ze geld moeten toeleggen op ‘sparen’. Dus hanteerden banken als ABN Amro, ING en Rabo overwegend een spaarrente van nul procent. Behalve, sinds begin dit jaar, een negatieve rente van
-0,5% voor tegoeden boven de € 1 miljoen (ING en Rabo) en boven € 2,5 miljoen (ABN Amro. Klanten die dergelijke omvangrijkere tegoeden hebben gestald bij de bank zijn in de eerste plaats zeldzamer. Bovendien kunnen banken klanten met grote vermogens vaak een niveau van dienstverlening bieden dat voor hen zo waardevol is, dat ze de negatieve rente boven een bepaald niveau voor lief nemen.

Triodos en ING

Maar nu zetten banken toch verdere stappen bij klanten met kleinere vermogens. Sinds 1 juli dit jaar hanteert de – een stuk kleinere – Triodos Bank al een negatieve rente van -0,5% voor tegoeden boven de € 100.000. En nu zet ook ING een verdere stap. Deze bank gaat een negatieve rente van -0,5% hanteren voor tegoeden boven de € 250.000. Voor zakelijke klanten gaat de wijziging op 1 oktober dit jaar in. Voor particuliere klanten gebeurt dat op 1 januari 2021.
Welke bank zet als volgende een stap in het doorberekenen van de negatieve rente?