We leven in tijden met historisch lage rentetarieven. De Europese Centrale Bank heeft bovendien recent de rente weer verder verlaagd. En een verdere verlaging van de rente is ook nog mogelijk. Sommige analisten denken dat de tijd dat je als spaarder moet gaan betalen over je banktegoeden niet ver weg meer is. Toch moet je nu als spaarder niet opeens overhaaste beslissingen gaan nemen. Hieronder 3 tips.

1. Termijndeposito’s

Bij een termijndeposito zet je je geld voor langere tijd vast. Niet iedereen vindt dat prettig, want je kan dan lastiger bij je spaarpotje komen. Aan de andere kant, vaak kun je als je een (kleine) boete betaalt, wel degelijk bij het geld op je deposito. Nog steeds bieden termijn- en spaardeposito’s in de komende 3 tot 5 jaar rentes die kunnen oplopen tot circa 1,4% jaarlijks. En als je voor langere tijd je geld vastzet, is die rente ook gegarandeerd. Rentes op gewone spaarrekeningen zijn niet gegarandeerd en veranderen continu. En de laatste jaren worden ze vooral lager.

Depositorentes vergelijken kan onder meer via Independer.nl.

2. Kom in actie

Vaak kiezen spaarders één keer een bank uit waar ze hun geld wegzetten en vervolgens verandert er niets meer. Met als consequentie dat er situaties voortduren die makkelijk verbeterd kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld inmiddels een andere bank zijn, die een hogere rente biedt dan de bank waar jij je spaargeld of – binnenkort aflopende – deposito aan hebt toevertrouwd.

3. Gooi niet teveel ineens om

De laatste tijd werden we in de media overvoerd met soms zorgelijke berichten over economische topics. Zoals de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de mogelijke gevolgen van een daadwerkelijk Brexit (hoewel de meeste mensen inmiddels vooral wat Brexit-moe lijken te zijn) en de lage rente, die met name voor pensioenfondsen nu tot problemen leidt. Houd echter wel het hoofd koel. Als je een goed plan hebt gemaakt voor je financiële zaken, hoef je nu niet ineens alles om te gooien. Zoals te grote veranderingen doorvoeren in je spaar- en pensioenplan. Kijk bij financiële zaken altijd met een heldere blik en voer veranderingen pas door nadat je alles goed op een rijtje hebt gezet.