Kansen bij een draaiende woningmarkt

Na jarenlange prijsstijgingen verwachten de economen van ABN Amro en De Nederlandsche Bank (DNB) dat de woningmarkt zal gaan draaien. Dat biedt kansen voor kopers, ook als het huis dat je achterlaat in waarde daalt.

ABN Amro zegt in een recent rapport dat de woningmarkt een tanker is die altijd langzaam van koers verandert. En de verandering van koers is volgens ABN Amro al ingezet: volgend jaar zullen de huizenprijzen gaan dalen, met 2%. Een dalende woningmarkt is natuurlijk altijd gunstig voor nieuwe kopers in de markt. Maar ook voor mensen die al een huis hebben, liggen er dan kansen. Ook om een duurder huis dan je huidige woning te kopen.

Hoe zit dat dan?

Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het toch niet. Want ga maar na; wanneer je eigen huis € 350.000 waard is en de huizenprijzen dalen gemiddeld met 10%, dan krijg je bij verkoop nog maar € 315.000. Weg kansen op dat duurdere huis met tuin waar je je zinnen op had gezet? Dat valt te bezien, want stel dat dat duurdere huis € 550.000 waard was voor de prijsval, dan is daar nu circa € 55.000 vanaf, en kom je uit op rond de € 495.000. In absolute zin is het verschil tussen de twee huizenprijzen dus kleiner geworden, geen € 200.000 maar € 180.000. Dan moet je nog steeds een flink bedrag overbruggen om in dat nieuwe huis te belanden. Maar er is tevens een ander voordeel in deze situatie.

Ultra lage hypotheekrente

Het kan natuurlijk zo zijn dat de rente op je huidige hypotheekle-ning al heel laag is. Maar de huidige ultralage rente zal toch nog lang niet iedere huizenbezitter hebben vastgezet. Als je je huis verkoopt, kun je zonder boeterente een geheel nieuwe hypotheek nemen. Wanneer je dan de komende jaren geen verrassingen wilt en de rente voor 20 jaar vastzet, is op dit moment een rentepercentage van 1,5% heel goed mogelijk. Als je huidige rentepercentage bijvoorbeeld 3% is, komen je maandelijkse lasten zo’n stuk lager uit dat die duurdere woning wel degelijk in zicht zou kunnen komen. Ga maar na. Als je – om maar eens een bedrag te noemen – nu een hypotheek van € 300.000 hebt tegen een rente van 3%, ben je jaarlijks € 9.000 aan rentelasten kwijt. Bij een hypotheek van € 500.000 tegen 1,5% is € 7.500. Op die manier kan je dus als huizenbezitter bij een draaiende woningmarkt de sprong maken naar een duurder huis.