Jubelton schenking misschien voorbij

Ouders die hun kind de bekende ‘jubelton’ voor de aankoop van een huis willen schenken, moeten daar niet te lang mee wachten. De kans is aanzienlijk dat het nieuwe kabinet dit fiscaal minder aantrekkelijk gaat maken.

Nu mogen ouders hun kind nog maximaal € 105.302 belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning, mits het kind tussen de 18 en 40 jaar is. Deze zogeheten ’jubelton’ mag ook aangewend worden voor een verbouwing of het aflossen van de hypotheek. In de praktijk leidt deze belastingvriendelijke regeling ertoe dat de huizenprijzen nog een extra boost krijgen. Daarnaast wordt het oneerlijk gevonden dat het voor kinderen met kapitaalkrachtige ouders gemakkelijker is om een woning te kopen.

Versobering of afschaffing

De verwachting is ook dat het nieuwe kabinet de schenkingsregeling gaat versoberen of afschaffen. Dat lijkt ook te kunnen worden opgemaakt uit de aantekeningen over de formatie die ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers recent in de trein liet liggen. Doordat dit nu boven de markt hangt, kan het daarom raadzaam zijn voor ouders die een schenking overwegen daar niet te lang mee te wachten.

Hoe dan ook nog schenkingsmogelijkheden intact

Maar kapitaalkrachtige ouders hebben toch nog genoeg mogelijkheden tot schenkingen aan hun kinderen. Zo kunnen ouders natuurlijk altijd besluiten om een bedrag aan een kind te schenken, waarbij gewoon de schenkbelasting voldaan wordt. Bovendien is er nog altijd de mogelijkheid dat kinderen een hypotheek krijgen van hun ouders, waarbij de maandelijkse hypotheeklasten weer worden terug geschonken. Daarnaast mogen ouders dit jaar € 6.604 belastingvrij schenken per kind. Is de zoon of dochter tussen de 18 en 40 jaar, dan mag er eenmalig € 26.881 belastingvrij geschonken worden. Volgt het kind een dure studie, dan mag hij of zij onder voorwaarden zelfs € 55.996 belastingvrij ontvangen van de ouders.