Je koophuis ruilen, een interessante optie

Over het ruilen van een koophuis lees je zelden iets. Natuurlijk, het ruilen van een huurwoning is veel gebruikelijker. Maar het ruilen van je koopwoning is zeker mogelijk, ook juridisch. Er zijn zelfs steeds meer mensen die dit succesvol doen.

Er kunnen verschillende redenen zijn om je koophuis te ruilen met dat van iemand anders. Een van de voordelen is dat je zekerheid hebt dat je direct in de nieuwe woning kunt trekken na verkoop van de oude. Verder krijg je niet te maken met dubbele woonlasten. Dit is doorgaans wel het geval bij een ‘gewone’ verkoop en koop van de woning. Vooral als je je huidige huis niet snel weet te verkopen na aankoop van je nieuwe woning, kunnen de dubbele woonlasten oplopen.

Overzichtelijke onderhandelingen

Je koopt en verkoopt bij koopruil aan dezelfde partij en dat maakt de onderhandelingen vaak duidelijk en simpel. Het ruilen van je koophuis kan daarom een goed idee zijn als je graag van woonsituatie wilt veranderen, maar hierbij zo min mogelijk risico wilt lopen. Een ‘voor de hand liggend’ voorbeeld van een koopruil-transactie kan zijn een ouder echtpaar dat met minder woonruimte toe kan en hun huis ruilt met een jong gezin dat juist groter wil wonen.

Waardeverschil

De kans dat jouw woning precies evenveel waard is als de woning waarmee je wilt ruilen is natuurlijk niet zo groot. Is de nieuwe woning duurder dan de oude dan kan dit eventueel gefinancierd worden middels een 2e hypotheek.

Hoe gaat het in zijn werk

Woningruil van je koopwoning lijkt veel op een normaal aankoop- of verkooptraject. Je tekent – net als de tegenpartij – een normaal koopcontract. Vaak schakel je ook bij dit traject een makelaar in. Dat kan extra belangrijk zijn, omdat het mogelijke nadeel bij deze constructie – geschikte kandidaten vinden – daarmee makkelijker wordt ondervangen. Natuurlijk kan je zelf een advertentie zetten. Maar een makelaar heeft natuurlijk meer toegang tot de – regionale – markt en weet waarschijnlijk beter wie in aanmerking komt om mee te ‘koopruilen’. Het vinden van de geschikte ruilpartij is al met al waarschijnlijk het grootste obstakel bij koopruilen. Onoverkomelijk is dat echter zeker niet, want zeker in de huidige vastlopende markt voor koophuizen staan steeds meer mensen hiervoor open.