In Nederland dien je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Omdat zo’n verzekering maandelijks een flink bedrag uit het budget van de meeste Nederlandse huishoudens neemt, is het jaarlijks weer een heel ‘circus’ rondom de belangrijkste veranderingen. Stijgt of daalt de premie? Worden de medische zaken of behandelingen die ik nodig heb nog wel gedekt? Enzovoorts.

Minder collectiviteitskorting voor zorgverzekering

In 2020 wordt de gemiddelde maandpremie € 122,36. Dat is 1,9% hoger dan vorig jaar. Overigens gaan veel verzekerden er een stuk meer op achteruit, omdat de zogeheten collectiviteitskorting wordt verlaagd. Je bent dus minder voordelig uit als je met een groep, bijvoorbeeld via je werkgever of via een ander collectief, een zorgverzekering afsluit.

Natura-, restitutie- en budgetpolis

De premie van een naturaverzekering is meestal lager dan van een restitutieverzekering. Dit komt onder meer omdat er bij een naturaverzekering doorgaans minder contracten met zorgverleners zijn afgesloten. Ook is er doorgaans minder administratieve last voor de verzekeraar bij een naturaverzekering. Daarnaast zijn er nog de goedkopere budgetpolissen. Daarbij geleden vaak beperkingen. Zo krijg je bijvoorbeeld een lagere vergoeding voor zorg bij zorgaanbieders waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten.

Shoppen

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste naturapolis bedraagt komend jaar circa € 252,-, terwijl de dekking bij elke verzekeraar gelijk is. Bij een budgetpolis is het verschil tussen duurste en goedkoopste € 341,40,- , maar er gelden dan wel – per verzekering andere – beperkende voorwaarden. Bij de restitutiepolissen bedraagt het premieverschil € 238,- per jaar. Een flink bedrag. Het kan dus de moeite lonen om te shoppen. Wacht echter niet te lang met vergelijken. Je hebt nog tot 1 januari de tijd om je huidige verzekering op te zeggen en tot 1 februari om een nieuwe polis af te sluiten.

Grootste verschillen bij aanvullende verzekeringen

De grootste verschillen zijn komend jaar trouwens te vinden bij de aanvullende verzekeringen en de tandartsverzekeringen. Niet alleen de premies lopen fors uiteen, maar ook de geboden dekkingen. Het is daarom slim om te onderzoeken welke dekking je werkelijk nodig hebt, voor je een verzekering afsluit.

Belangrijkste veranderingen per verzekeraar

Hieronder staan de belangrijkste veranderingen per verzekeraar op een rijtje.

 • Menzis
  De naturapolis van Menzis wordt in 2020 € 12,- duurder en komt dan uit op € 123,- per maand. Voor de twee overige zorgverzekeringen (een online naturapolis en de restitutiepolis) stijgt de premie met respectievelijk € 2,- en € 8,- per maand.
 • Zilveren Kruis
  Zilveren Kruis verlaagt de premie met € 18,- op jaarbasis voor hun meest afgesloten polis.
 • CZ
  CZ verlaagt de premies voor alle drie de polissen (natura, restitutie en budget) met circa € 54,- per jaar.
 • VGZ
  De klanten van VGZ (Univé, IZZ, IZA en Bewuzt) gaan komend jaar iets minder betalen. De meest gekozen polis gaat € 119,95 per maand kosten, iets lager dan gemiddeld. De aanvullende en tandartsverzekeringen worden duurder. Wel wordt de dekking van deze verzekeringen uitgebreid en krijg je een hogere vergoeding voor fysiotherapie.
 • Ohra en Nationale Nederlanden
  De meest gekozen zorgverzekering van Ohra komt komend jaar uit op € 116,50 per maand, lager dan gemiddeld. De restitutiepolis van Nationale Nederlanden gaat € 122,76 per maand kosten.OHRA introduceert wel iets bijzonders: de optie om (deels) ongebruikte vergoedingen voor fysiotherapie mee te nemen naar het volgende verzekeringsjaar. Die optie kost wel € 1,50 extra per maand, maar als je in een jaar weinig gebruik hebt gemaakt van fysiotherapie, kan dat zeker lonen.
 • FBTO
  De naturapolis van FBTO wordt volgend jaar op jaarbasis € 84,- duurder, de restitutiepolis gaat € 60,- meer kosten op jaarbasis.
 • De Friesland
  De Friesland houdt de premie gelijk. Wel wordt de duurdere restitutiepolis met vrije zorgkeuze geschrapt. Als je zo’n verzekering bij hen hebt lopen, dan zul je dus moeten switchen.
 • ONVZ
  Klanten van ONVZ zien de rekening met € 36,- per jaar oplopen.