Hypotheekrentes dit jaar verder gedaald

Het nieuwe jaar heeft wederom lagere hypotheekrentes met zich meegebracht. Met name bij rentevaste perioden voor 20 of 30 jaar is de daling aanzienlijk.

Voor een rentevaste periode van 20 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt de laagste hypotheekrente-aanbieding nu 1,23%. Vorig jaar januari was dat nog 1,48%. Ook voor een 30-jarige rentevaste periode is de hypotheekrente flink gezakt, van 1,89% naar 1,57%.

Minder rentedaling bij korter durende hypotheken

Bij hypotheken met een rentevaste periode van 5 en 10 jaar zijn de rentedalingen kleiner, maar de trend is ook hier: dalende rentes. Zo ging voor hypotheken met een rentevaste periode van 5 jaar de rente omlaag van 0,9% naar 0,75% en voor 10 jaar van 1,05% naar 0,97%.

Forse vraag

Er was een forse vraag naar hypotheken. Veel huizenbezitters sloten tegen het einde van 2020 hun hypotheek over vanwege de lage rentes. Daarnaast waren er flink wat Nederlanders die eind vorig jaar een vakantiehuis, een huis voor hun studerende zoon of dochter, of een woning om te verhuren kochten. Deze kopers namen de kans te baat nog te profiteren van de lagere overdrachtsbelasting van 2%. Per 2021 is het tarief voor de overdrachtsbelasting voor woningen die geen hoofdverblijf voor de koper zijn verhoogd naar 8%.

Nog een verdere daling?

Hypotheekspecialisten verwachten dat dit jaar de hypotheekrentes op lage niveaus zullen blijven. Dit ook vanwege het nog altijd ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen, die de rente drukken.