De hypotheekrente is voor Nederlanders met een eigen huis uiteraard een belangrijk gegeven. De rente is nu op een historisch laag niveau. Maar blijft dat zo, of kunnen we dit jaar alweer een oplopende hypotheekrente verwachten?
Voor de renteverwachting zijn in de eurozone van belang: de ontwikkeling van de Europese en mondiale economie en het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de Europese economie gaat het redelijk. De verwachting is dat deze voor het achtste opeenvolgende jaar zal groeien. Het is wel een afnemende groei, komend jaar van 1,2%. Dit komt mede omdat de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit voor onzekerheid zorgen.
Nieuw opkoopprogramma
Belangrijk voor de rente is daarnaast het beleid van de Europese Centrale Bank, de ECB. En de ECB heeft gesignaleerd dat door de handelsoorlog en de Brexit de economie en de inflatie in de eurozone weer terugzakken. Daarom startte de ECB sinds november 2019 opnieuw een stimulerings-opkoopprogramma. Dat betekent dat de centrale bank allerlei obligaties opkoopt, ook bedrijfsleningen. Dat drukt de rente. En sparen wordt door de lagere rente ontmoedigd. Op deze wijze wil de ECB het lenen en investeren in de eurozone weer aanjagen.
Ontwikkeling hypotheekrente
Wat betekent dit voor de ontwikkeling van de hypotheekrente? Het opkopen van obligaties door de ECB drukt immers de rentes op de financiële markten. Analisten verwachten dat met de meest recente stimuleringsmaatregelen van de ECB en een afgekoelde economie alles wijst op een voortdurend lage hypotheekrente. Naar verwachting tot minimaal de zomer van 2020. Goed nieuws dus als je een huis gaat kopen of wanneer binnenkort een nieuwe rentevaste periode begint.