Steeds meer Nederlanders kiezen voor een lange rentevaste periode van 20 tot wel 30 jaar. Begrijpelijk, want de hypotheekrente staat historisch laag. En door de rente langere tijd vast te zetten, heb je jarenlang de zekerheid van lage rentelasten.
Momenteel is het verschil in rente tussen 10 en 20 jaar nog maar 0,40%. En de rente voor een rentevaste periode van 30 jaar is inmiddels ook rond de 2%. Doen dus?
Hieronder zetten we de voor- en nadelen van een lange rentevaste periode even voor je op een rij.
De voordelen van een lange rentevaste periode
Het geeft zekerheid. Immers, als je nu een lage rente voor vele jaren kunt afsluiten, ben je zeker van een vast hypotheekbedrag voor vele jaren. Slim om te doen wanneer je inkomen onzeker is of als je een relatief hoge lening hebt afgesloten.
Maar er zijn ook nadelen van een lange rentevaste periode
Maar weinigen hadden durven voorspellen dat de rente zo laag zou komen. Maar kan het nog lager? Niemand durft nu nog te voorspellen dat de rente niet nog lager kan. Als je de rente voor vele jaren vastzet, kun je daarvan niet profiteren. Mocht de rente nog verder zakken, dan kun je er wel voor kiezen om de hypotheek over te sluiten, maar dan betaal je wel een flinke boeterente.
Bovendien is de rente natuurlijk hoger als je de hypotheek 20 jaar vastzet, dan wanneer je kiest voor een kortere rentevaste periode. Het verschil in rentelasten bij een 10-jarige of 20-jarige rentevaste periode loopt bij een hypotheek van 3 ton al snel op tot € 1.200 jaarlijks bruto (afgezien dus van de hypotheekrenteaftrek).
Toekomstplannen
Ook je toekomstplannen zijn belangrijk. Ben je van plan om nog lang in je huis te blijven wonen, dan is een lange rentevaste periode aan te bevelen, ervan uitgaande dat de rente niet nog veel verder zakt. Maar ziet het er nu al naar uit dat er een flinke kans is dat je gedurende de rentevaste periode gaat verhuizen (misschien speelt er wel een kinderwens), dan kun je beter kiezen voor een kortere rentevaste periode. Anders betaal je onnodig extra rente. Overigens zijn er ook wel wat hypotheekverstrekkers die een verhuisregeling aanbieden, waarbij je de hypotheek kunt meenemen naar je nieuwe woning. Niet elke hypotheekverstrekker biedt dit, dus informeer goed naar de mogelijkheden.
Extra aflossen op je hypotheek
Je kunt ook besluiten om de rente die je bespaart door te kiezen voor een kortere rentevaste periode opzij te zetten om extra af te lossen. Mocht de rente later gaan stijgen, dan heb je daar veel minder last van, omdat de woningschuld dan al flink is gedaald.
Opknippen hypotheek
Ten slotte zijn er ook mogelijkheden om je hypotheek op te knippen in verschillende delen, met verschillende rentetarieven. Daar zitten ook weer nadelen aan vast, informeer je daarover goed bij je hypotheekverstrekker.