Steeds meer grote banken willen hun klanten helpen, als zij door de huidige crisis hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Het is nog niet geheel duidelijk hoe de hulp eruit zal zien, maar dat er wat te gebeuren staat is zeker.

Want de bankensector wil werkelijk helpen te voorkomen dat klanten in financiële nood komen. Zo kunnen klanten die in financiële problemen dreigen te komen en die een hypotheek hebben bij ABN Amro, Florius of Moneyou drie maanden uitstel van rente en aflossing aanvragen. Ook bij de Volksbank en Munt Hypotheken kan zo’n betaalpauze van drie maanden worden aangevraagd. Bij de Volksbank kun je daarnaast ervoor kiezen om een periode minder hypotheeklasten per maand te betalen.

Zzp’ers

ABN Amro-baas Kees van Dijkhuizen denkt hierbij in eerste instantie vooral aan mensen wier inkomen is weggevallen door de crisis, zoals zzp’ers en kleine ondernemers. Maar ook anderen die in financiële moeilijkheden dreigen te komen, kunnen een aanvraag doen. Er zijn bovendien weinig formaliteiten nodig bij het aanvragen van tijdelijke opschorting van de hypotheek. Dijkhuizen stelt dat een telefoontje met korte uitleg over de problemen voldoende is voor drie maanden uitstel.

Rabobank

Ook Rabobank denkt aan hulp. Topbestuurder Wiebe Draaijer zegt te onderzoeken welke ‘hypotheekmaatregelen we kunnen treffen met de overheid om mensen te helpen door deze tijd heen te komen’.

Zakelijke klanten

Voor particuliere klanten is er dus nog geen gezamenlijke aanpak als het gaat om hulp aan klanten die in de financiële (hypotheek)problemen komen door de huidige crisis. Inmiddels is wel de verwachting dat iedereen met een ‘goed verhaal’ coulance zal ontvangen bij zijn of haar hypotheekverstrekker. Mits je contact opneemt met de hypotheekverstrekker en goed kunt uitleggen in welke mate je geraakt wordt door de crisis.

Nederlandse Vereniging van Banken

Voor zakelijke klanten is er wel al een gezamenlijke aanpak. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kondigde recent aan dat zakelijke klanten uitstel krijgen voor het aflossen van hun leningen. Zo hoeven zakelijke klanten van ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank de komende zes maanden hun lopende leningen niet af te lossen. De maatregel geldt voor zakelijke klanten, met een lening tot € 2,5 miljoen.

Dat de banken dit zo kunnen doen, komt doordat ze gezonde buffers hebben opgebouwd en ruimte krijgen van De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank.