Hypotheekrentes dalen nog verder

Nadat als gevolg van de coronapandemie de hypotheekrente wat opliep, komen nu opnieuw de laagterecords van begin dit jaar in zicht.

Voor de 30-jaars hypotheekrente met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is nu al een nieuw laagterecord bereikt; er is een aanbieder die een voor een hypotheek met een dergelijke lange looptijd een rente hanteert van 1,63%. Het gemiddelde tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van dertig jaar met NHG is nu 1,85%, even laag als in maart dit jaar.

Over het algemeen zetten huizenbezitters momenteel de rente voor 20 jaar vast. De gemiddelde rente voor 20-jaars rentes met NHG bedraagt nu 1,53%. Dat is nog maar 0,04% boven het record van maart.

Met en zonder NHG

Opvallend is wel dat het renteverschil tussen een NHG-hypotheek en een hypotheek zonder NHG groter is geworden. In maart bedroeg dit verschil bij hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar 0,47%. Dat is inmiddels opgelopen tot 0,58%. Zekerheid wordt dus meer gewaardeerd door hypotheekverstrekkers dan vóór corona.

Toegang tot krediet

Volgens analisten is de daling van de hypotheekrente sinds juli dit jaar mede te danken aan het herstelfonds van € 750 miljard van de Europese Unie en het opkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank. Want door deze steunpakketten houden bedrijven en consumenten toegang tot krediet. Waardoor voorkomen wordt dat de rente op leningen te sterk oploopt.

Sommige Nederlandse hypotheekspecialisten – zoals de Hypotheker – verwachten dat de hypotheekrentes nog verder zullen gaan dalen. Waardoor voor meer huizenbezitters oversluiten van de hypotheek of rentemiddeling interessant kan worden. Of dat zo is, hangt natuurlijk altijd af van ieders persoonlijke situatie.