Huizenprijzen zullen dit jaar verder stijgen

Degenen die dachten dat na de forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren de huizenprijzen zouden stabiliseren of dalen, heeft het mis. Althans, dat is wat de economen van ABN Amro zeggen. Want zij gaan ook weer voor dit jaar uit van een flinke gemiddelde prijsstijging op de huizenmarkt. Van maar liefst 12,5%.

In 2021 stegen de huizenprijzen gemiddeld met 15%. Vooral de historisch lage rente, waardoor de betaalbaarheid van woningen toeneemt, speelde de prijsstijgingen in de kaart. Immers, met een lage rente kunnen huizenkopers makkelijker de maandelijkse hypotheek betalen. Die steeds lagere rente was daarmee de laatste jaren een belangrijke motor achter de prijsstijgingen op de huizenmarkt. Maar inmiddels loopt de inflatie op en lijken de ultra lage rentes een beetje voorbij. Hoe kan ABN Amro dan ook dit jaar nog prijsstijgingen verwachten?

Stijgende hypotheekrente

Temeer omdat ABN Amro al eerder voorspelde dat de hypotheekrente dit jaar waarschijnlijk licht zal stijgen. Daarmee wordt toch de betaalbaarheid van huizen een tikkeltje minder. Hoe valt dat te rijmen met weer een prijsstijging, van zelfs 12,5%? ABN Amro gaat er echter in de eerste plaats vanuit dat de stijging van de hypotheekmarkt beperkt zal blijven. Bovendien, zo signaleert te bank, is er sprake van een wat nieuwe situatie op de hypotheekmarkt. Juist nu ook nieuwe partijen – zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen – hypotheekleningen verstrekken en/of investeren in mandjes hypotheken is de concurrentie op deze markt flink toegenomen. Om marktaandeel af te snoepen zullen daarom partijen proberen met een net tikkeltje lagere hypotheekrente klanten te trekken. Daarom zal per saldo ook dit jaar de hypotheekrente zeer laag blijven, voorspellen de economen van ABN Amro.

Hogere lonen

Verder is niet alleen de lage rente belangrijk op de huizenmarkt, stelt ABN Amro, ook hogere lonen spelen een rol. Die hogere lonen worden onder meer veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt. En door hogere lonen kunnen particulieren die een huis willen kopen zich weer net iets meer veroorloven.