Huizenprijzen stijgen verder

De nieuwe lockdown geeft onze economie uiteraard opnieuw een opdoffer. Meer bedrijven komen in zwaar weer en de werkloosheidscijfers lopen verder op. Maar toch zullen huizen dit jaar naar verwachting weer duurder worden.

Analisten en economen verwachten dat de prijzen nieuwe records breken. Sommigen onder hen gaan zelfs uit van een gemiddelde prijsstijging van 10% in 2021. Van de grootbanken komt Rabobank tot de meest optimistische verwachting, met een huizenprijsstijging van 5,5% dit jaar. ABN Amro zit daar vlak achter met een raming van een stijging van 5% voor de huizenprijzen. Deze analisten en banken komen tot die verwachting door een aantal positieve ontwikkelingen voor de huizenmarkt.

Steuntjes in de rug

Zo zijn bijvoorbeeld de vaccinaties gestart en is er dus flink wat hoop dat we binnen afzienbare tijd uit de lockdowns zijn. Bovendien zijn er nog meer steuntjes in de rug voor de huizenmarkt. Zo geven de ruimere hypotheeknormen in 2021, onder andere voor tweeverdieners, extra financiële ruimte om te bieden. Ook de stimulans voor jonge huizenkopers, die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen, zorgt voor opwaartse prijsdruk. Daarnaast is de verwachting dat – mede door het ruimhartige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank – de hypotheekrente nog verder kan dalen.

ABN Amro verwacht wel dat in de tweede helft van dit jaar, als de werkloosheid verder kan gaan oplopen, de huizenprijzen zullen gaan stabiliseren.