Huizenprijzen stijgen nog extra

Economen van de Rabobank hebben hun prognose voor de stijging van de huizenprijzen naar boven bijgesteld voor dit jaar en volgend jaar. Ging Rabobank er eerst nog vanuit dat de gemiddelde huizenprijzengroei voor dit jaar en volgend jaar respectievelijk 5,5% en 2,5% zou zijn, nu gaat de bank uit van +8% en +4% in 2022.

Een rol in de opwaartse prognose speelt het schrappen van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers jonger dan 35 jaar per 1 januari 2021. Kopers in deze leeftijdsgroep die in de tweede helft van 2020 het koopcontract ondertekenden, hebben waarschijnlijk de overdracht massaal over de jaarwisseling heen getild. Om op deze wijze de overdrachtsbelasting te omzeilen. Dat heeft een opdrijvend effect. Maar de bank ziet ook dat de arbeidsmarkt zich veel beter ontwikkelt dan aanvankelijk gedacht. Vooral de werkloosheid loopt minder op dan eerder voorzien. Het aantal mensen dat een huis kan betalen is daardoor niet echt afgenomen.

Woningtekort

Verder is er natuurlijk het al vele jaren en nog altijd niet opgeloste woningtekort in Nederland. Daarnaast is natuurlijk de rente al tijden zo laag dat de financieringsmogelijkheden van potentiële huizenkopers heel gunstig zijn. De huizenprijzen in Nederland zitten dus al een tijdje flink in een opgaande trend. Kopers bieden tegen elkaar op en starters hebben grote moeite om nog een huis te bemachtigen. Dat zal dus, zegt onder meer Rabobank, nog voortduren. Tenzij er veel meer huizen worden bijgebouwd en het woningtekort echt wordt aangepakt.