ABN Amro verlaagde onlangs als eerste Nederlandse grootbank de rente naar 0%. Zijn er nog manieren om je geld te laten renderen? Hieronder enkele alternatieven waarvoor vaak wordt gekozen.

1. Crowdfunding

Er zijn talloze crowdfunding initiatieven, zoals bekende crowdfunding-websites als Kickstarter en Rockethub. Er gaan inmiddels miljarden om in crowdfunding. Bedenk wel dat lang niet alle crowdfunding initiatieven succesvol zijn. Soms gaan ze failliet. En een faillissement kan een grote impact hebben op het totale rendement. Stel, je hebt 10 leningen van €5.000,- uitstaan tegen 6% rente en 1 van de geldleners gaat failliet waardoor je de totale lening voor 100% (€5.000,-) moet afschrijven. Na een jaar heb je dan een rendement van 6% over €45.000, €2700,- dus,  minus €5.000,- voor de lening die je moet afschrijven. Je zult dus pas aan het einde van het tweede jaar weer een positief rendement hebben, mits er niet nog meer leningnemers failliet gaan. Ga je wat doen met crowdfunding ,dan is het zeker zaak je goed te (laten) informeren.

2. Beleggen in goud

Dat ‘beleggen’ mag gerust tussen aanhalingstekens. Natuurlijk kan in een goed gespreide beleggingsportefeuille goud zijn waarde als asset zeker bewijzen. Maar ten eerste heeft goud geen direct rendement, het gaat alleen om koerswinst. Daarnaast is voorspellen hoe de goudprijs zal bewegen de komende tijd, omhoog of omlaag, heel lastig. Alleen specialisten kunnen hier mee uit de voeten. Dus niet erg geschikt voor de gemiddelde belegger.

3. In oude auto’s investeren

Dat kan natuurlijk heel interessant zijn. Maar je moet er wel echt verstand van hebben. En bijvoorbeeld weten dat de prijsontwikkeling van oldtimers van exclusieve merken als Ferrari, Porsche en Aston Martin extra veelbelovend is. Ook voor investeren in andere zaken zoals whiskey of kunst geldt: je moet er echt verstand van hebben.

4. Je spaargeld investeren in de Bitcoin

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor goud: geen direct rendement. En hier geldt zeker: al zijn er goeroes die claimen dat ze de waardeontwikkeling van de Bitcoin kunnen voorspellen, dat is onzin. Hoeveel sommigen ook verdiend hebben met de Bitcoin, nu instappen is speculatie.

5. Je spaargeld investeren in zonnepanelen

Misschien kunnen andere aanpassingen aan je woning dan zonnepanelen plaatsen zelfs nog meer opleveren. Zo berekenen milieu-organisaties een rendement van tussen de 10 en 12% voor spouwmuurisolatie, tussen 7 en 9% bij dakisolatie, 5 tot 8% bij vloerisolatie en zonnepanelen: 3 tot 6%.

6. Familiebank

Je kunt als ouder je kind geld lenen voor het kopen van een huis. Wanneer je je aan alle regels houdt, heb je daarna rente-inkomsten. Bovendien is dan de rente voor het kind aftrekbaar via de aangifte inkomstenbelasting.

7. Aflossen op je hypotheek

Hoe laag je hypotheekrente inmiddels ook zal zijn, het is vast hoger dan de huidige rente. Met je spaargeld een deel van de hypotheek aflossen heeft dus zin. Onderzoek wel hoeveel je boetevrij per jaar mag aflossen. Extra leuk wordt het als je hypotheekschuld onder de € 20.000 komt. Dan is je eigenwoningforfait, het deel van de waarde van je huis dat je fiscaal bij je inkomen moet optellen, 0%.

8. Beleggen

Steeds meer Nederlanders maken, min of meer gedwongen door de lage rente, de overstap naar beleggen, en dan vooral in aandelen. Meer daarover in het artikel Beleggen in aandelen. Voor wie geschikt?