Hedgefunds aangevallen door particuliere beleggers

Beleggen, of beter gezegd speculeren, heeft sinds kort een nieuwe dimensie gekregen. Via WallStreetBets, het beleggingsdiscussieplatform van sociale nieuwssite Reddit, mobiliseren beleggers elkaar contra zogeheten hedgefunds te beleggen en zo de macht van dit soort bedrijven te ondergraven. Maar hoe dit pokerspel van kleine particuliere beleggers tegen hedgefondsen zal eindigen, weten we nog niet.

Het ‘spel kwam op de wagen’ met de beursgenoteerde en verlieslatende Amerikaanse winkelketen voor games, GameStop. Mede gedreven door investeerder Ryan Cohen – die een goede naam opbouwde met zijn beursgenoteerde diervoedingsbedrijf Chewy -, die eind vorig jaar flink wat geld in aandelen GameStop stak, begonnen de 4.5 miljoen volgers op WallStreetBets elkaar op te roepen de strijd aan te binden met enkele hedgefunds. Die hadden door putopties te kopen erop gewed dat het aandeel GameStop te hoog stond. Op 21 januari dit jaar noteerde GameStop rond de $43.

Koers van $470

Toen de particulieren beleggers van WallStreetBets aandelen Gamestop bleven kopen, waren de hedgefunds gedwongen hun neerwaartse posities te sluiten en moesten ze miljardenverliezen incasseren. Het aandeel GameStop werd opgedreven naar bijna $470 op 28 januari. Nu staat het rond de $90. Volgens analisten is elke relatie met de werkelijke waarde van de keten totaal uit zicht. Veel particuliere beleggers die tegen hogere koersen instapten hebben forse verliezen geleden.

Zilvermarkt

Vervolgens richtte de beleggersgemeenschap van WallStreetBets zich op enkele andere aandelen. En sinds kort op de zilvermarkt, waar, zeggen waarnemers, al jaren de prijs kunstmatig laag wordt gehouden. Het is alleen wel zo dat kleine beleggers die de zilvermarkt proberen te bespelen wel een zeer hoog spel spelen. De omvang van deze markt ligt ergens tussen de $1.000 en $1.500 miljard. De marktkapitalisatie van een fonds als GameStop is – nu – circa $15,5 miljard.

Met beleggen heeft dit alles natuurlijk weinig meer te maken. Het is een combinatie van activisme op de aandelenmarkten en ronduit gokken. Met als uitkomst flinke winsten voor sommige particuliere beleggers en tevens forse verliezen voor anderen.