Grootste prijsstijging huizen in 2 jaar

Terwijl we nog altijd worstelen met de coronacrisis gaat het nog steeds met volle kracht vooruit op de huizenmarkt. Zo waren bestaande koopwoningen in januari alweer gemiddeld 9,3% duurder dan in januari 2020.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster is dit zelfs de grootste prijsstijging in ruim 2 jaar. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen nu met circa 58% opgelopen. Inmiddels zitten de huizenprijzen dus al bijna 8 jaar in de lift. Bovendien is het aantal woningverkopen ook fors gestegen. In januari dit jaar registreerde het Kadaster ruim 24.500 woningtransacties, bijna 40% meer dan een jaar eerder en daarmee de grootste procentuele stijging in 6 jaar.

Starters tot 35 jaar

Die piek begin dit jaar kan natuurlijk samenhangen met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari 2021. Jongere huizenkopers hebben waarschijnlijk hun verhuisplannen over  de jaarwisseling heen getild. Overigens is voor huizenkopers die een woning kopen waarin ze niet gaan wonen (bijvoorbeeld als belegging, vakantiehuis of de woning voor een studerend kind) de overdrachtsbelasting in 2021 juist omhoog gegaan, van 2 tot 8% van de woningwaarde.

Voorspellingen grootbanken

Voor geheel 2021 lopen de voorspellingen van Nederlandse grootbanken voor de ontwikkeling van de huizenprijzen nogal uiteen. Zo verwacht Rabobank dat de huizenprijzen dit jaar – in vergelijking met vorig jaar – met 5,5% zullen stijgen, ABN Amro gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 5% en ING denkt dat de huizenprijzen dit jaar zullen dalen, met 0,5%.