Goede doelen: salarissen en andere kosten

Veel goede doelen werken met onbezoldigde vrijwilligers. Maar er worden ook betaalde collectanten ingezet. Daarnaast worden soms dure reclamespotjes gebruikt en worden aan directeuren soms forse salarissen betaald. Met het CBF-keurmerk kun je controleren of een goededoelenorganisatie niet te veel spendeert aan overhead en salarissen van directeuren.

Op de website van CBF is een donatietest te vinden. Per organisatie krijg je daar een overzicht van de bestedingen. Verder kun je zien of een organisatie in de afgelopen drie jaar door CBF getoetst is. Of dat een organisatie het keurmerk heeft verloren of dat het door de organisatie zelf is opgezegd. Het kan natuurlijk heel goed dat je de toetsingscriteria van CBF te soft vindt, want zij eisen dat een goed doel minimaal 70% van de uitgaven besteedt aan zijn doelstellingen.

Meer weten

Als je een stap verder wil gaan, kun je online meer te weten komen bij de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Daar vind je ook bijvoorbeeld gegevens over het inkomen van de directie. Maar als je echt meer de diepte in wil als je geld wilt doneren, kom je het meest te weten als je jaarverslagen leest van een goede doelenorganisatie. Dan kun je bijvoorbeeld zien hoe het salaris van de directie zich door de jaren heen ontwikkelt. Dan zie je onder meer dat sommige organisaties het directiesalaris koppelen aan het inkomen van de organisatie.

Kosten digitaal doneren

Ook vind je het misschien belangrijk of er extra kosten zijn als je geld via apps overmaakt naar goede doelen. Zo betaal je bij de app Doneeractie bij iedere gift aardig wat extra kosten: € 0,85 plus 6% commissie. Als je via Doneeractie dus € 10 overmaakt, krijgt het goede doel uiteindelijk maar € 8.25.