Voor de een is natuurlijk het pensioen veel dichterbij in tijd dan voor een ander. Maar voor iedereen is het handig om te weten dat veel pensioenregelingen behoorlijk flexibel zijn. Dat kan, al naar gelang je financiële situatie, goed uitkomen.
Je kunt bijvoorbeeld je pensioen eerder of later ontvangen, je pensioen voor een deel laten ingaan of eerst een hoger pensioen ontvangen en later een lager pensioen. Lastige keuzes soms. Hieronder iets meer verheldering over deze keuzes.
Eerder je pensioen ontvangen
De leeftijd waarop je AOW ingaat wordt nog wel eens verward met de leeftijd waarop het pensioen ingaat. Je krijgt pas AOW als je daarvoor de gerechtige leeftijd bereikt. Maar je pensioen kun je wel eerder laten ingaan. Dan bouw je natuurlijk minder op dan wanneer je tot je AOW-leeftijd doorwerkt. En de bedoeling is dat je dan ook daadwerkelijk stopt met werken. Dat wil zeggen, je hoeft alleen verplicht te stoppen met werken als je eerste AOW-uitkering verder weg is dan 5 jaar. Bij sommige pensioenregelingen is het trouwens ook mogelijk om voor een deel alvast met pensioen te gaan en deels door te werken. Dan werk je bijvoorbeeld 2 dagen minder en laat je je pensioen voor een deel ingaan.
AOW binnen 5 jaar
Wanneer je binnen 5 jaar AOW ontvangt, kun je wel je pensioen eerder laten ingaan en tegelijkertijd gewoon blijven doorwerken. Denk er dan wel aan dat je misschien meer belasting gaat betalen, omdat het goed mogelijk is dat je inkomen stijgt wanneer je werkt en tegelijkertijd pensioen ontvangt.
Pensioen uitstellen
Misschien is je financiële situatie als je AOW nadert zo florissant dat je makkelijk rondkomt. Je hebt de komende jaren nog geen aanvulling uit je pensioenpotje nodig. Dan kun je er ook voor kiezen je pensioen later in te laten gaan. Voor 1 januari 2017 was het dan ook werkelijk de bedoeling dat je bleef doorwerken. Maar sindsdien is doorwerken niet verplicht meer. Je kunt je pensioen maximaal 5 jaar later laten ingaan.
Hoger tijdelijk pensioen
Als je rond je pensioen tijdelijk meer geld nodig hebt, zijn daar met je pensioenpot ook mogelijkheden voor. Het is namelijk mogelijk je pensioen tijdelijk te verhogen. Als je daarvoor kiest, is het uiteraard wel zo dat de pensioenpot versneld wat leger raakt. De consequentie is dat je dan tot je overlijden een lager pensioen ontvangt. Bovendien zijn er wat regels als je tijdelijk een hoger pensioen wil ontvangen. Zo mag bijvoorbeeld de periode dat je een verhoogd pensioen ontvangt niet korter dan 5 jaar en niet langer dan 10 jaar zijn.
Naast deze mogelijkheden biedt ons pensioenstelsel nog meer flexibele regelingen. Zoals ouderdomspensioen ruilen voor nabestaandenpensioen, als je verwacht dat je partner of nabestaanden te weinig zouden ontvangen bij overlijden. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel je nabestaanden ontvangen. Ook kun je het omdraaien: juist je nabestaandenpensioen ruilen voor ouderdomspensioen.
Als je meer wilt weten over de precieze voorwaarden voor de hier genoemde regelingen is het wijs contact op te nemen met je pensioenuitvoerder.