Fiscaal verandert er volgend jaar en de jaren erna weer het een en ander. In dit artikel een aantal van die veranderingen, als aanvulling op de tips uit onze vorige nieuwsbrief. Wellicht zit er iets bij dat voor jou van toepassing is en waar je, als het meezit, ook nog je voordeel mee kan doen. Het is trouwens geen volledige opsomming, maar een greep uit de veranderingen.

  • De energiebelasting op aardgas wordt hoger en de energiebelasting op elektriciteit lager. Dit met de achterliggende gedachte om de overgang van aardgas naar elektrische en meer duurzame warmteopties te bevorderen.
  • Bedrijven zullen volgend jaar door de hogere energiebelasting waarschijnlijk een hogere energierekening ontvangen. Bij huishoudens gaat de energiebelasting echter juist omlaag. Het voordeel in 2020, bij een gemiddeld verbruik van gas en elektriciteit, is circa € 100.
  • Elektrisch rijden wordt ook in 2020 nog fiscaal gestimuleerd. Hoewel de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak vanaf 2020 omhooggaat. Nu geldt tot een waarde van € 50.000,- de lage bijtelling van 4%. Daarboven geldt de reguliere bijtelling van 22%. In 2020 geldt de lage bijtelling van 8% tot een waarde van € 45.000,-, daarboven wordt de bijtelling 22%. Na 2020 gaat het bijtellingspercentage verder omhoog.
  • Tot en met 2024 hoeft voor een elektrische auto geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en wegenbelasting (mrb) te worden betaald. Voor ‘plug-in hybrides’ geldt in deze jaren een korting van 50% op de mrb. 2025 wordt een overgangsjaar voor de mrb. Voor elektrische auto’s en plug-in hybrides is de korting op de mrb dan respectievelijk, 75% en 25%. Vanaf 2026 gelden de normale mrb-tarieven. Elektrische auto’s profiteren echter dan wel, vanaf 2025, van een korting van € 360 op de bpm.
  • De accijns op tabak gaat omhoog per 1 april 2020. Een pakje van 20 sigaretten wordt € 1,- duurder.
  • Voor e-books en digitale kranten en tijdschriften gaat het btw-tarief van 21% naar 9%. Daarmee verdwijnt het wonderlijke en eigenlijk ‘onhoudbare’ verschil in btw-tarief tussen de papieren en elektronische versie.
  • Vanaf begin 2020 mag je altijd zelf kiezen of je je post van de Belastingdienst in de brievenbus of digitaal wilt ontvangen. Die keuze kan bovendien altijd worden herzien, zo vaak als je wilt.