Fiscale veranderingen volgend jaar

Zoals ieder jaar zijn er ook in 2021 sommige zaken fiscaal weer anders. We hebben een aantal fiscale veranderingen die wellicht voor jou van belang zijn even op een rijtje gezet.

Opleiding en studies

Als je een opleiding of studie wil volgen, dan kun je de kosten daarvan in 2020 en 2021 nog aftrekken van je inkomstenbelasting. Deze – persoonsgebonden – aftrekpost voor scholingsuitgaven vervalt vanaf 1 januari 2022 en wordt dan vervangen door een subsidieregeling.

Contante giften

Ben je gewend om goede doelen met een zogeheten ANBI-status financieel bij te staan door middel van contante giften – bijvoorbeeld bij collectes aan de deur of in de kerk -, dan kun je deze vanaf 2021 niet meer fiscaal aftrekken. Als je die aftrek wilt, dien je je giften voortaan over te maken via de bank.

Vaste reiskostenvergoedingen

Dit jaar mogen werkgevers nog de vaste reiskostenvergoedingen belastingvrij doorbetalen, ook wanneer werknemers feitelijk thuiswerken en niet meer reizen. Dat wordt anders met ingang van volgend jaar. Dan wordt wel degelijk weer gekeken naar de feitelijke reisbewegingen.

Thuiswerkvergoedingen

Sinds de coronacrisis faciliteren werkgevers hun werknemers met zaken als een bureaustoel of tweede beeldscherm. Dit geldt des te meer bij structureel thuiswerken. Er zijn voor volgend jaar echter geen nieuwe fiscale faciliteiten gecreëerd voor thuiswerkvergoeding. Benut dus bij thuiswerken in samenspraak met je werkgever de bestaande mogelijkheden, waaronder de gerichte vrijstellingen voor ARBO voorzieningen en voor noodzakelijke ICT-middelen.