Enorme prijsverschillen vergunning verbouwing

Door het toegenomen thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt hebben veel huiseigenaren het plan opgevat hun huis te verbouwen. Maar de prijzen voor bouwvergunningen van gemeenten, leges, zijn dit jaar weer flink gestegen. Waarbij vooral opvalt dat er enorme verschillen in – de stijging van – de leges zijn.

Zo stijgen in 41 gemeenten de bouwleges met meer dan 10%, maar er zijn ook uitschieters van stijgingen met meer dan 50%. Renkum – niet ver van Wageningen – spant de kroon. Was een huiseigenaar voor een vergunning hier vorig jaar voor € 177 klaar, dit jaar is dat € 450.

Gemiddeld bijna € 400

Voor een vergunning voor een kleine verbouwing ben je gemiddeld € 393,36 kwijt. Maar de tarieven lopen fors uiteen. In Den Haag ben je voor € 100 klaar. Honderd kilometer oostelijker, in Veenendaal, moet je voor dezelfde vergunning € 977 betalen. Ook op Terschelling (€ 943) en in Oegstgeest (€ 856) en Woerden (€ 821) zijn bouwvergunningen duur. In negen gemeenten liggen de tarieven onder de € 200: Den Haag, Leiderdorp, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Reimerswaal, Roermond, Ameland, Roosendaal en Sluis.

Nieuwbouw

Ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je bouwleges. Dat is minder zichtbaar, omdat het in de totaalprijs van de woning zit. Gemiddeld betaal je voor een nieuwbouwvergunning € 5.103,80. Ook hier maakt het veel uit waar je woont. In Terschelling (€ 12.116), Zeist (€ 11.125,20) en Oegstgeest (€ 10.829) betaal je een bedrag van vijf cijfers, maar bijvoorbeeld in Den Haag is het een stuk minder, € 1.700.

Vereniging Eigen Huis

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat er wat gedaan wordt aan de onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook de enorme stijgingen en dalingen: ‘Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen’. De VEH roept het kabinet op om in actie te komen tegen de enorme onderlinge verschillen in tarieven.