Enorme groei aantal beleggende Nederlanders

Dit jaar steeg het aantal beleggende Nederlandse huishoudens met circa 17%. Slechts gedurende de zogeheten campinghausse eind jaren negentig van de vorige eeuw was de groei nog forser.

Overigens stijgt het aantal particuliere beleggers in Nederland al sinds 2017, maar dit jaar was de groei extra stevig. Er zijn nu 1,75 miljoen Nederlandse beleggende huishoudens. Zoals hierboven al gezegd, 17% meer dan een jaar geleden. De aantrekkingskracht van beleggen wordt nu natuurlijk sterk bevorderd door de spaarrente, die vrijwel nihil of negatief is. Nederlanders zoeken daarom alternatieven om hun spaargeld te laten renderen. Bovendien zagen veel Nederlanders kansen op de beurs toen door de eerste coronagolf dit jaar de koersen fors daalden.

Campinghausse
Nog even over de campinghausse van 1997. In dat jaar raakten mobiele telefoons meer en meer ingeburgerd. Tijdens de zomer van 1997 namen Nederlanders voor het eerst hun mobieltjes mee op vakantie, ook naar de camping. Veel van hen gaven beursorders telefonisch door en de beurskoersen stegen. De term campinghausse was geboren. Op de top van de markt belegde toen 25% van de Nederlandse huishoudens. Nu is dat 22%.

De verwachting is dat de groei van het aantal Nederlandse beleggers in 2021 zal doorzetten. Van de groep Nederlandse huishoudens die nu nog niet belegt, zegt 12% komend jaar meer of minder vastomlijnde plannen te hebben om te gaan beleggen.